Ultimátum pre Hamas: Ak neprijme dohodu o prímerí, Izrael bude v Rafahu bojovať. Húsíovia pohrozili častejšími útokmi na lode

ta3/čtk
3.5.2024 21:44 , Aktualizované: 3.5.2024 22:19

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov. Ak tak neurobí, izraelská armáda začne pozemnú operáciu v Rafahu na juhu Pásma Gazy. S odvolaním sa na nemenovaných egyptských predstaviteľov to napísal americký denník The Wall Street Journal.

Všeobecný návrh

Káhira podľa egyptských predstaviteľov spolupracovala s Izraelom na upravenom návrhu prímeria, ktorý cez uplynulý víkend predložila Hamasu. Očakávalo sa, že sa politické vedenie Hamasu o návrhu poradí so svojím vojenským krídlom v Pásme Gazy.

Líder Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinvár, ktorý sa pravdepodobne ukrýva v tuneloch a robí konečné rozhodnutia, však podľa zdrojov WSJ nereagoval.

Hamas podľa egyptských zdrojov usiluje o dlhodobé prímerie a záruky od USA, že Izrael bude pokoj zbraní rešpektovať. Predstavitelia Hamasu zároveň vyjadrili obavy, že najnovší návrh prímeria je stále príliš všeobecný a dáva Izraelu možnosť boje obnoviť.

Posledný návrh vyzýva na pokoj zbraní, ktorý by trval 40 dní a počas ktorého by Hamas prepustil 33 z rukojemníkov. Následne by bola možnosť rokovať o dlhodobom prímerí.

V ďalšej fáze, ktorá by zahŕňala najmenej šesťtýždňový pokoj zbraní, by sa Hamas s Izraelom mal dohodnúť na prepustení väčšej skupiny rukojemníkov a ďalším prímerím, ktoré by mohlo trvať až rok.

Provokatér Netanjahu

Egyptskí predstavitelia uviedli, že pozvali vysokých predstaviteľov Hamasu, aby sa v najbližších dňoch vrátili do Káhiry a pokračovali v rokovaniach. Hamas vo vyhlásení uviedol, že jeho vyjednávači sa čoskoro vydajú do Egypta, aby prerokovali podmienky.

Predstaviteľ skupiny agentúre Reuters povedal, že delegácia do Káhiry dorazí v sobotu 4. mája. Očakáva sa, že Hamas v Egypte predloží svoju oficiálnu odpoveď na návrh dohody o prímerí. 

Netanjahu uviedol, že vyšle pozemné sily do Rafahu, mesta na juhu Pásma Gazy, kde sa ukrýva viac ako milión palestínskych civilistov, bez ohľadu na to, či bude uzavretá dohoda.

Podľa izraelskej armády je Rafah poslednou baštou Hamasu. Izraelskí predstavitelia podľa WSJ ale za zatvorenými dverami uvažujú o odložení invázie do Rafahu na neurčito, ak bude uzavretá dlhodobá dohoda.

Predstavitelia Hamasu vyjadrili obavy, že sa Netanjahu snaží skupinu vyprovokovať k odmietnutiu návrhu, aby mohol vykonať inváziu do Rafahu a pripočítať vinu za zlyhanie rokovania Hamasu.

Podľa egyptských predstaviteľov možno očakávať, že Hamas na návrh dohody zareaguje skôr protinávrhom, ako že by ho priamo odmietol.

Odpoveď húsíov

Jemenskí húsíjski povstalci pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

"Zameriame sa na všetky lode v našom dosahu smerujúce do stredomorských prístavov okupovanej Palestíny," varoval vojenský hovorca húsíov Jahjá Sarí.

Húsíovia zároveň prisľúbili, že budú útočiť na všetky lode, ktoré vlastnia firmy poskytujúce zásoby Izraelu, a to bez ohľadu na to, kam tieto lode budú smerovať.

Povstalci tvrdia, že útoky podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Povstalci podľa šéfa milícií Abdala Malika al-Húsího dosiaľ zaútočili na 107 plavidiel, na čo použili 606 rakiet a dronov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok