Niektorí Rusi prezliekli kabáty a začali bojovať v službách Kyjeva. Na čele majú kontroverzného lídra

ta3/Martin Belej
3.5.2024 00:00

Niektorí ruskí zajatci bojujú za ukrajinskú armádu. Najvplyvnejšou vojenskou formáciou zloženou z cudzincov bojujúcich za Ukrajinu je Ruský dobrovoľnícky zbor (RVC), ktorý vedie muž s neonacistickou minulosťou.

Ruskí bojovníci napojení na Ukrajinu sa hlásia k zodpovednosti za cezhraničný útok v ruskom regióne Belgorod
Profimedia
Ruskí bojovníci napojení na Ukrajinu

Rusi proti Rusom

Portál Prima CNN News približuje, že zvyčajne pred výmenou vojnových zajatcov na hraniciach Ruska a Ukrajiny príde do autobusu človek, ktorý ruským vojakom ponúka možnosť zmeniť stranu a bojovať v službách Kyjeva, vyplýva zo zistení portálu Al-Jazeera.

„Chcel som odčiniť svoje chyby z minulosti. V určitom okamihu som pochopil, že to, čo nám hovorili v Rusku, bola úplná lož,“ povedal ruský vojak, ktorý prestúpil na ukrajinskú stranu.

Napriek tomu, že spravodajcovia portálu Al-Jazeera nenašli dôkazy o tom, že zajatci boli nútení bojovať proti Rusom, táto možnosť sa nedá vylúčiť.

"Hovorca RVC v rozhovore pre Al-Džazíru odmietol oznámiť, koľko ruských vojakov zmenilo kabáty, ale vyhlásil, že nábor ruských vojnových zajatcov skupinu posilňuje," uviedol web.

Ruský dobrovoľnícky zbor

O Ruskom dobrovoľníckom zbore nie je známych veľa informácií. K jeho vzniku v roku 2022 mala prispieť ukrajinská rozviedka. Zbor taktiež spadá pod ukrajinské ministerstvo obrany.

Kameňom úrazu pri zmieňovanej vojenskej skupine môže byť ich veliteľ Denis Kapustin. Kapustin je podľa webu Politico popredným neonacistickým aktivistom, ktorý má od roku 2019 zakázaný vstup do schengenu.

„Prílišné priblíženie sa k nemu je nebezpečné. Podľa nemeckých úradov je Kapustin, tiež známy ako Denis Nikitin, jedným z najvplyvnejších neonacistických aktivistov na európskom kontinente, čo je dar z nebies pre ruských propagandistov, ktorí sa snažia svoju vražednú inváziu na Ukrajinu obhájiť pokusom o denacifikáciu Kyjeva,“ uviedol web Politico.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. 5. 2024 o obetiach útoku na Odesu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok