Izrael a Hizballáh sa v posledných dňoch navzájom ostreľujú. Polovica libanonských vodcov mala údajne padnúť v boji

ta3/čtk
24.4.2024 21:32

Izraelská armáda v stredu zasiahla okolo 40 vojenských cieľov na juhu Libanonu, kde sa v posledných dňoch stupňujú intenzívne boje. Ozbrojené libanonské hnutie Hizballáh v stredu naopak vypálilo desiatky rakiet na izraelskú prihraničnú dedinu, informuje agentúra Reuters.

Hizballáh ostrielovanie Izrael
X/ Open Source Intel

Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael vedú od vypuknutia vojny v Gaze v októbri minulého roka najintenzívnejšie ozbrojené strety za posledných takmer dvadsať rokov, čo vyvoláva obavu z rozsiahlejšieho a ničivejšieho otvoreného konfliktu medzi týmito ťažko vyzbrojenými protivníkmi, píše Reuters.

Údajne zabili polovicu lídrov Hizballáhu

Izraelská armáda uviedla, že údery v oblasti dediny Ajta-al Šáb, ktorá leží asi dva kilometre za hranicou s Libanonom, zasiahli infraštruktúru vrátane skladov a zbraní, ktorú podľa nej hojne využívali jednotky Hizballáhu. "V celom južnom Libanone aj v ďalších častiach tejto krajiny prebiehajú nepretržité útočné akcie izraelskej armády. Výsledky našich operácií sú veľmi pôsobivé,“ vyhlásil izraelský minister obrany Joav Galant po operačnom stretnutí na severnom veliteľstve armády. Uviedol tiež, že izraelské sily v južnom Libanone zabili už polovicu veliteľov Hizballáhu.

Každodenné útoky

Nemenovaný predstaviteľ Hizballáhu toto tvrdenie odmietol ako "úplne vymyslené" s tým, že má iba posilniť morálku Izraelčanov. Dodal, že jeho skupina pravidelne zverejňuje fotografie a životopisné údaje svojich zabitých bojovníkov. V stredu usporiadal Hizballáh pohreb jedného z vysokopostavených veliteľov Husajna Azkula, ktorého zabili izraelské sily na začiatku tohto týždňa.

Izraelské údery prišli deň po tom, ako Hizballáh podnikol útok bezpilotným lietadlom na izraelské vojenské základne severne od pobrežného mesta Akko, čo bol jeho doposiaľ najvzdialenejší úder na území Izraela v rámci ostreľovania, ktoré začal súbežne s vypuknutím vojny v Gaze. V utorok Hizballáh na Izrael vypálil desiatky rakiet typu Kaťuša v reakcii na izraelský úder z toho istého dňa, pri ktorom na juhu Libanonu zomreli 11-ročné dievča a ďalšia žena.

Útoky sa z veľkej časti obmedzujú na oblasti blízko izraelsko-libanonskej hranice, pričom Izrael niekedy udrie aj hlbšie na východe Libanonu. V okolí izraelsko-libanonskej hranice sa napätie zvýšilo vlani v októbri po teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, po ktorom Izrael začal ofenzívu v palestínskom Pásme Gazy. Odvtedy Hizballáh, ktorý je spojencom Hamasu, a izraelská armáda proti sebe podnikajú cez túto hranicu vzdušné útoky prakticky každý deň.

Podľa výpočtov agentúry Reuters od 7. októbra izraelské údery zabili v Libanone približne 250 bojovníkov Hizballáhu. Ďalších 30 bolo zabitých pri izraelských úderoch v susednej Sýrii. Celkovo sú straty Hizballáhu vyššie ako vo vojne s Izraelom v roku 2006. V Libanone prišlo od októbra o život tiež vyše 70 civilistov. Na strane Izraela za ten čas zomrelo celkovo 18 vojakov a civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok