Otázky a odpovede: Nepriatelia až za hrob. Vysvetľujeme, prečo na seba Izrael a Irán útočia

ta3/Denis Dufala
20.4.2024 00:00

Izraelčania udreli na Irán zo vzduchu, informovali americkí predstavitelia. Všeobecne je útok považovaný za reakciu na iránsky raketový a dronový zásah na Izrael. Prečítajte si, čo sa deje na Blízkom východe.

Iránsky jadrový areál v Isfaháne
TASR/AP
Ilustračná snímka.

Iránska tlačová agentúra Fars uviedla, že v blízkosti vojenskej základne bolo počuť výbuchy a aktivovali sa systémy protivzdušnej obrany.

Hovorca iránskeho Národného centra pre kyberpriestor Hossein Dalirian uviedol, že nedošlo k "žiadnemu leteckému útoku spoza hraníc". Povedal, že Izrael "urobil iba neúspešný a ponižujúci pokus lietať s kvadrokoptérami (dronmi) a tie boli zostrelené".

Región Isfahánu je domovom významnej iránskej vojenskej infraštruktúry vrátane veľkej leteckej základne, komplexu na výrobu rakiet a niekoľkých jadrových zariadení.

Aké sú vojenské kapacity Izraela a Iránu?

Irán je geograficky oveľa väčší ako Izrael a má takmer 90 miliónov obyvateľov, čo je takmer desaťkrát viac ako Izrael – to sa však nepremieta do väčšej vojenskej sily.

Pozrite si, ako vysvetľujeme, čo sa deje na Blízkom východe.

Irán výrazne investoval do rakiet a dronov. Má obrovský vlastný arzenál, ale veľké množstvo dodáva aj svojim zástupcom – Húsíom v Jemene a Hizballáhu v Libanone.

Iránu chýbajú moderné systémy protivzdušnej obrany a stíhačky. Predpokladá sa, že Rusko spolupracuje s Iránom na ich zlepšení, vrátane poskytovania stíhačiek Su-35, výmenou za vojenskú podporu, ktorú Teherán poskytol Moskve vo vojne proti Ukrajine.

Izrael má jednu z najvyspelejších vzdušných síl na svete. Podľa správy o vojenskej bilancii IISS má Izrael najmenej 14 letiek prúdových lietadiel – vrátane F-15, F-16 a najnovšieho stealth prúdového lietadla F-35.

Izrael má tiež skúsenosti s útokmi hlboko na nepriateľskom území. Najkratšia vzdialenosť medzi Iránom a Izraelom je asi 1 000 km.

Majú Irán a Izrael jadrové zbrane?

Predpokladá sa, že Izrael má svoje vlastné jadrové zbrane, ale zachováva oficiálnu politiku zámernej nejednoznačnosti.

Irán nemá jadrové zbrane a tiež popiera, že by sa pokúšal využiť svoj civilný jadrový program na to, aby sa stal jadrovo ozbrojeným štátom.

V minulom roku zistil globálny jadrový dozorný orgán v iránskom podzemnom závode Fordo častice uránu obohatené na 83,7 percenta – čo je veľmi blízko k zbrojnej kvalite. Irán uviedol, že mohlo dôjsť k "neúmyselným výkyvom".

Irán už viac ako dva roky otvorene produkuje urán obohatený na 60-percentnú čistotu, čím porušuje jadrovú dohodu so svetovými mocnosťami z roku 2015.

Táto dohoda je však blízko kolapsu, odkedy od nej americký prezident Donald Trump v roku 2018 jednostranne odstúpil a obnovil ochromujúce sankcie voči Iránu. Proti jadrovej dohode bol v prvom rade Izrael.

Kto sú spojenci Iránu?

Irán si na Blízkom východe vybudoval sieť spojencov a zástupných síl, ktoré sú podľa neho súčasťou "osi odporu", ktorá spochybňuje záujmy USA a Izraela v regióne.

Sýria je jehonajdôležitejším spojencom. Irán spolu s Ruskom pomohli sýrskej vláde Bašára al-Asada prežiť desaťročie trvajúcu občiansku vojnu v krajine.

Čoraz významnejší je aj vzťah Iránu s Ruskom. V decembri ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že krajiny urýchlia prácu na "novej medzištátnej dohode".

Irán poskytol Rusku útočné drony Shahed. Vo februári agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje uviedla, že Irán poskytol aj balistické rakety. Irán správu poprel. Medzitým Irán tvrdí, že Rusko mu plánuje poskytnúť modernejšie lietadlá.

Z ozbrojených skupín, ktoré Irán podporuje, je najmocnejší Hizballáh v Libanone.

Irán podporuje aj niekoľko šiitských milícií v Iraku, ktoré raketovou paľbou zaútočili na americké základne v Iraku, Sýrii a Jordánsku.

V Jemene Irán poskytuje podporu hnutiu Húsíov, ktoré ovláda najľudnatejšie oblasti krajiny. Húsíovia vystrelili rakety a bezpilotné lietadlá na Izrael a tiež útočili na komerčnú lodnú dopravu v blízkosti jeho brehov, pričom potopili najmenej jedno plavidlo. USA a Spojené kráľovstvo v reakcii na ostreľovanie lodí v Červenom mori zasiahli húsíjské ciele.

Irán tiež poskytuje zbrane a výcvik palestínskym ozbrojeným skupinám vrátane Hamasu, ktorý zaútočil na Izrael 7. októbra minulého roku. Irán však akúkoľvek úlohu v samotnom útoku zo 7. októbra popiera.

Pozrite si archívnu reportáž z 13. apríla, že napätie na Blízkom východe sa stupňuje.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok