Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Sýrii. Medzi obeťami sú generáli a vojaci

ta3/čtk
1.4.2024 17:31 , Aktualizované: 1.4.2024 21:35

Iránske revolučné gardy uviedli, že pri útoku na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damasku prišli o život dvaja generáli a piati dôstojníci tejto vojenskej organizácie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne komuniké. Teherán už skôr z útoku obvinil Izrael a pohrozil odvetou.

Boli v budove zamestnanci?

Podľa iránskej arabskojazyčnej štátnej televízie Al-Alam bola budova iránskeho konzulátu úplne zničená. Sýrske ministerstvo obrany citované agentúrou AFP uviedlo, že Izrael vykonal útok na prístavbu budovy iránskeho veľvyslanectva v Damasku. Všetky osoby, ktoré sa tam v tom čase nachádzali, boli zabité alebo utrpeli zranenia, dodalo sýrske ministerstvo.

Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján podľa miestnych médií, na ktoré sa odvoláva Reuters, urobil Izrael zodpovedným za dôsledky útoku na konzulát. Skutok je podľa neho „porušením všetkých medzinárodných dohovorov“.

Nemenovaný zdroj agentúry Reuters z prostredia libanonských bezpečnostných zložiek uviedol, že pri útoku zomrel veliteľ revolučných gárd Mohammad Rezá Zahádí. Smrť potvrdili tiež iránska polooficiálna tlačová agentúra SNN, stanica Al-Alam a ďalšie iránske médiá. Podľa nich Zahádí velil v Sýrii a v Libanone od roku 2016 iránskym jednotkám Kuds, ktoré podporujú sieť spojencov Teheránu v zahraničí.

Iránsky veľvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí útok odsúdil a uviedol, že pri ňom zahynulo sedem ľudí. Záchranári podľa neho naďalej pátrajú pod troskami. Medzi zranenými sú dvaja policajti, ktorí budovu strážili. Izraelu pohrozil tvrdou odvetou, uviedol Reuters.

„Správy v zahraničných médiách nekomentujeme,“ uviedla podľa Reuters hovorkyňa izraelskej armády.

Izrael v Sýrii už mnoho rokov útočí na ciele spojené s Iránom podporovaným libanonským hnutím Hizballáh. Útoky zosilnel od vlaňajšieho októbra, keď palestínske hnutie Hamas podniklo teroristický útok na Izrael.

Ciele blízko Damasku boli terčom leteckého útoku tiež v nedeľu 31. marca. V piatok 29. marcab zomrelo pri leteckých útokoch na severozápade Sýrie viac ako 50 ľudí, medzi ktorými boli podľa SOHR sýrski vojaci a členovia Hizballáhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok