V Poľsku sa črtá zmena. Po exit polloch má šancu zostaviť vládu skôr opozícia

ta3/ČTK
16.10.2023 07:06 , Aktualizované: 16.10.2023 11:27

Poliaci si v nedeľu 15. októbra volili nové zloženie parlamentu. Exit polly dávajú väčšie šance na vládu doterajšej opozície pod vedením Donalda Tuska. Hlasy sa však spočítavajú pomaly, po sčítaní štvrtiny odovzdaných hlasov má najviac percent strana Právo a spravodlivosť.

Po sčítaní štvrtiny hlasov odovzdaných v nedeľných voľbách do poľského Sejmu, dolnej komory parlamentu, má vládnuca národnokonzervatívna Právo a spravodlivosť (PiS) asi 40-percentnú podporu, opozičná Občianska koalícia (KO) získala 26,3 percenta hlasov. Sčítanie hlasov postupuje pomaly, pretože k voľbám prišiel rekordný počet ľudí a zároveň s nimi sa konalo aj referendum.

Situácia na vidieku a v menších mestách

Súčasné výsledky zverejnené ústrednou volebnou komisiou odrážajú situáciu na dedine a v menších mestách, kde má tradične silnú podporu súčasná vládnuca strana. Možní koaliční partneri KO, stredová Tretia cesta a Nová ľavica, dostali podľa priebežných výsledkov asi 14 percent, respektíve osem percent hlasov. Do Sejmu sa dostane zrejme ešte krajne pravicová Konfederácia, ktorú podporilo 7,4 percenta voličov.

Aktualizované odhady výsledkov vypracované inštitútom Ipsos naznačujú, že PiS na väčšinu v Sejme nedosiahne. Šancu zostaviť vládu má proeurópska opozícia na čele s KO vedenou bývalým premiérom a šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom. So Treťou cestou a Novou ľavicou by mohla v 460-člennom Sejme obsadiť 248 kresiel.

PiS vedenej expremiérom Jaroslawom Kaczyńským pripadá 198 mandátov a Konfederácii štrnásť. Pokiaľ sa tieto prognózy naplnia, "pôjde o obrovskú porážku PiS, ktorá nebude mať možnosť pretiahnutia žiadnych poslancov, pretože mu k väčšine chýba príliš veľa", povedal politológ Antoni Dudek z krakovskej Jagelovskej univerzity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok