Do speváckeho neba odišla známa írska speváčka Sinéad O'Connorová

ta3/ČTK
26.7.2023 20:05

Vo veku 56 rokov zomrela známa írska speváčka Sinéad O'Connorová, informoval o tom denník The Irish Times. Preslávil ju jej emotívny hlas, krátky strih vlasov a hit Nothing Compares 2U z roku 1990. V minulosti trpela psychickými problémami.

O'Connorovú prežili jej tri deti. Jej syn Shane spáchal samovraždu minulý rok vo veku 17 rokov. 

Ako pripomenul The Irish Times, O'Connorová na začiatku tohto roka získala ocenenie na írskych hudobných cenách RTÉ Choice Music Awards. Vtedy speváčka získala obrovský potlesk, keď venovala svoju cenu "všetkým členom írskej utečeneckej komunity". "Ste v Írsku veľmi vítaní. Milujem vás a prajem vám šťastie," povedala.

Za necelých sedem dní prišiel svet o dve veľké hviezdy. Pred piatimi dňami zomrel aj legendárny spevák Tony Bennett.

Sinéad O'Connorová sa preslávila tiež ťažkými topánkami, nadutými gestami, roztrhanou fotografiou pápeža Jána Pavla II. a psychickými problémami. O'Connorová, vždy robila to, čo sama uznala za vhodné a nikdy sa nebála vyjadriť svoj názor, aj keď jej to prinášalo problémy. Slávna speváčka zomrela vo veku 56 rokov.

O'Connorová sa narodila 8. decembra 1966 v Dubline. Jej detstvo nebolo závideniahodné. Rodičia sa rozviedli, mala komplikovaný vzťah s matkou, ktorá ju údajne týrala a zneužívala, utekala z domu, absentovala vo škole, kradla a prostitúciou sa dostala do nápravného zariadenia. Po návrate z inštitúcie, ktorú viedli rehoľníčky pracovala ako servírka v podradných podnikoch a v noci vystupovala v kluboch.

Nič sa s tebou nevyrovná

Prvú skladbu O'Connorová nahrala vo veku 14 rokov, o rok neskôr už mala hotovú polovicu skvelého debutu The Lion And The Cobra (1987). Ukázala, že dokáže spájať punk, hip hop a írsku tradičnú hudbu. Pesnička "Nothing Compares 2U", ktorá pochádza z dielne Prince, sa objavila na jej najúspešnejšom albume I Do Not Want What I Haven't Got (1990). Po sérii albumov Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000) alebo Sean-Nós Nua (2002) sa speváčka stiahla do úzadia.

V roku 2005 vydala po prestávke zbierku Collaborations, ktorá zhodnotila jej hosťovanie na nahrávkach priateľov, a tiež album Throw Down Your Arms v štýle jamajského reggae. Posledné album s názvom I'm Not Bossy, I'm the Boss vydala O'Connorová v roku 2014.

V minulosti už niekoľkokrát uvažovala o odchode z hudobného priemyslu, bulvár jej znepríjemňoval život, špekulovalo sa o únave alebo o štúdiu teológie. Trpela bipolárnou afektívnou poruchou a o svojich psychických problémoch viackrát verejne hovorila. Niekoľkokrát tiež hrozila samovraždou.

Náboženstvo bolo častou témou jej tvorby. Speváčka, ktorá sa v roku 2017 oficiálne premenovala na Magdu Davittovú, v roku 1992 vzbudila veľké kontroverzie, keď v priamom televíznom vysielaní roztrhala fotografiu pápeža v proteste proti utajovaniu pedofilských afér írskych kňazov. Koncom 90. rokov sa nechala biskupom nezávislej katolíckej skupiny v Lurdoch vysvätiť na kňažku, čo katolícka cirkev neuznala. V roku 2018 oznámila, že konvertovala na islam a prijala arabské meno Šuhadá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok