Záhadu zeleného kanála v Benátkach čiastočne vyriešili. Aktivisti sú v tom zrejme nevinne

ta3 ČTK
30.5.2023 13:33

Talianske úrady čiastočne vyriešili záhadu v Benátkach, kde sa cez víkend voda vo Veľkom kanáli (Canal Grande) sfarbila do fluoreskujúcej zelenej. V podozrení boli podľa miestnych médií ekologickí aktivisti. V pondelok úrady oznámili, že sfarbenie spôsobil netoxický fluoresceín, ktorý sa používa na testovanie systému odpadových vôd.

Záhadu zeleného kanála v Benátkach čiastočne vyriešili. Aktivisti sú v tom zrejme nevinne
TASR/AP

Zelená voda v hlavnej vodnej ceste mesta na lagúne vyvolala cez víkend obavy. Benátsky prefekt zvolal mimoriadnu schôdzku s políciou, ktorá mala incident vyšetriť. Niektorí miestni sa domnievali, že za incidentom stoja klimatickí aktivisti, ktorí sa podobnými spôsobmi snažia získať mediálnu pozornosť. Tento mesiac napríklad členovia skupiny Ultima Generazione (Posledná generácia) sfarbili do čierna vodu v známej rímskej Fontáne di Trevi. Zodpovednosť za sfarbenie kanála v Benátkach ale táto skupina odmietla.

Talianski hasiči v spolupráci s agentúrou na ochranu životného prostredia Arpa cez víkend odobrali z benátskeho kanála vzorky a ich rozbor neskôr ukázal, že sfarbenie nespôsobila nebezpečná látka. "Vo vzorkách sa nepreukázala prítomnosť žiadnych toxických prvkov," uviedla Arpa vo vyhlásení. Podľa nej išlo o fluoresceín, ktorý sa používa napríklad na testovanie systému odpadových vôd. Arpa neoznámila, kto a prečo látku do vody dal. Niektorí Benátčania v tejto súvislosti pripomenuli rok 1968, kedy argentínsky umelec Nicolás García Uriburu vodu v centrálnom kanáli mesta tiež zafarbil dozelena, aby upozornil na znečistenie vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok