Slovenskí hokejisti sa rozlúčili s Rigou. Prevládajú vo mne emócie, priznal Škorvánek

ta3/TASR
24.5.2023 11:39

Z piatich účastí na MS pod vedením Craiga Ramsayho premenila slovenská hokejová reprezentácia na postup do štvrťfinále dve. Podarilo jej to na dvoch šampionátoch po sebe v rokoch 2021 a 2022 a rovnaký cieľ mali Slováci aj tentoraz.

Slovenskí hokejisti sa rozlúčili s Rigou. Prevládajú vo mne emócie, priznal Škorvánek
TASR - Martin Baumann

Kanadský kormidelník nominoval na MS do Rigy osem nováčikov, ktorí namixovali tím so skúsenými harcovníkmi do vyváženej konzistencie, ale tentoraz to na prienik do vyraďovačky nestačilo.

Vekový priemer slovenských hokejistov na tohtoročných MS bol 26 rokov. Pred rokom odletel na šampionát do Helsínk tím s priemerom 24 rokov, bol to vôbec historicky najmladší káder Slovenska na MS. Na vrcholnom turnaji dostalo tento rok po prvý raz šancu osem hráčov. Všetci traja brankári - Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek a Dominik Riečický, obrancovia František Gajdoš a Dávid Mudrák a útočníci Martin Chromiak, Oliver Okuliar, Viliam Čacho. Mudrák si však napokon nezahral, keďže tím priamo v Lotyšsku posilnil po vypadnutí v AHL a neskôr aj v NHL obranca Šimon Nemec.

Z nováčikov sa nestratil nikto. Riečický neodchytal ani minútu, no Hlavaj so Škorvánkom výkonmi potešili. Gajdoš patril v obrane medzi nenápadných, no spoľahlivých zadákov, Chromiak si pripísal prvý gól na MS a Okuliar s Čachom prvé body za asistenciu. "Myslím si, že chalani, ktorí boli po prvý raz na MS, sa do toho rýchlo dostali. Nomináciu si obhájili a som za seba aj za nich rád," povedal brankár Škorvánek.  

Čacho bol jeden z hráčov, ktorí boli v tíme od začiatku prípravy. Absolvoval už novembrový Nemecký pohár v Krefelde, neskôr aj vianočný turnaj Kaufland Cup v Bratislave i dvojzápas olympijských nádejí proti Nemecku vo februári v Košiciach a Michalovciach. V poslednej fáze prípravy definitívne presvedčil trénerov a odmenou mu bola účasť na šampionáte. 

"Zažil som veľkú školu hokeja. Nechcem znižovať extraligu, ale s touto úrovňou sa to nedá porovnať. Užil som si to, moje výkony mohli byť lepšie, aj keď si myslím, že som nesklamal. Pozerám sa dopredu, dúfam, že sa o rok vrátime silnejší," zhodnotil 24-ročný útočník. Slovenskí hokejisti prehrali v Rige s Českom 2:3, s Kanadou 1:2 po nájazdoch, rovnako po nájazdoch nestačili na Kazachstan 3:4 a prehrali aj so Švajčiarskom v pomere 2:4. Zdolali Lotyšsko 2:1, Slovinsko 1:0 a Nórsko 4:1.

Vyjadrenia našich chlapcov

Stanislav Škorvánek

Stanislav Škorvánek bol jedným z najpríjemnejších prekvapení na hokejových MS v Rige. Slovenský brankár v pozícii nováčika presvedčil o svojej nominácii, keď zo siedmich duelov odchytal štyri, z toho tri víťazné. Nevyšiel mu len prvý zápas proti Česku, čo aj sám priznal.

Škorvánek vstúpil do šampionátu v pozícii jednotky, po dueli s Českom (2:3) odchytal aj víťazný zápas s Lotyšskom (2:1). Potom ho na dva zápasy vystriedal Samuel Hlavaj, ktorý chytal proti Švajčiarsku (2:4) a Kazachstanu (3:4 sn). Celkovo odchytal Škorvánek 238 minút, inkasoval 5 gólov a pri 106 zákrokoch mal úspešnosť 95,37 percenta. Priemer inkasovaných gólov na zápas mal 1,26. "Som spokojný, možno prvá tretina zápasu s Českom bola pre mňa menej vydarená. Ale zápasy boli oveľa kvalitnejšie ako v extralige. Aj v zakončení a rýchlosti to bolo ťažšie. Musel som sa tomu prispôsobovať," uviedol brankár SR.

Na postup do štvrťfinále však Slovákom nestačila ani solídna forma brankára a napokon ani 11 získaných bodov. Do vyraďovačky ich mohlo posunúť trojbodové víťazstvo Švajčiarska, ktoré v zápase s Lotyšskom viedlo päť minút pred koncom 3:2, ale domáci dokázali vyrovnať. "Už sme sa tešili, keď dali Švajčiari na 3:2, ale dopadlo to tak ako dopadlo. Môžeme si vyčítať hlavne zápasy s Kazachstanom a Českom. Mrzí nás to. Je to už teraz jedno, ale je to veľká škoda. Ukázali sme, že so silnejšími súpermi sme vedeli zahrať a neboli by sme vo štvrťfinále bez šance. Ale to sa už nedozvieme," uviedol Škorvánek.

Posledný zápas v B-skupine sledovali hráči v hoteli, po ňom u nich prevládol smútok. "Sledovali sme ho najskôr spoločne, potom samostatne. Ale verili sme do poslednej sekundy. Škoda. Prevládajú vo mne emócie. Je to veľká škola do života i do hokeja, škoda, že ten postup nevyšiel," povedal 27-ročný brankár.

Jeho výkon však možno zaradiť medzi vydarené, Škorvánek potvrdil formu, ktorú mal v závere sezóny v domácej súťaži. "Emócia je stále negatívna a až postupne si budem uvedomovať, že z môjho hľadiska to bolo vydarené. Ale kolektívny úspech sa nepodaril a to ma mrzí. Doma to brali pozitívne, podporovali ma, držali palce. Aj fanúšikovia na Slovensku i tu v Rige. Pred nimi klobúk dolu."

​Stanislav Škorvánek TASR - Martin Baumann

Pavol Regenda

Slovenský hokejista Pavol Regenda má za sebou náročnú sezónu. Premiérovú účasť v NHL okorenil gólom v drese Anaheimu, no väčšiu časť ročníka odohral v AHL v drese San Diega. Predĺžil si ho štartom na MS v drese Slovenska, no priznal, že únava už bola na jeho forme vidieť. Prispelo k nej zranenie, ktoré utrpel v závere sezóny v zámorí, keď bojoval s otrasom mozgu.

Dvadsaťtriročný krídelník odohral na šampionáte v Rige 7 duelov, strelil dva góly a pridal dve asistencie. V úvodných zápasoch nastupoval v tretej formácii s Tamášim a Chromiakom, potom ho tréneri presunuli do prvej. "V prvej som sa cítil veľmi dobre, ukazovali sme, že sme dobrý útok. Som rád, že som mohol hrať s takými hráčmi ako Rišo Pánik, či Marek Hrivík. Vedeli mi pomôcť, vedeli ma niečo naučiť. Nepripúšťal som si, že by som mal byť líder, snažil som sa hrať svoj hokej. Pomalšie som sa rozbiehal, ale bolo to náročné po zranení. Mal som toho dosť a únava je už veľká," uviedol Regenda.

Aj on sledoval so spoluhráčmi utorkový večerný duel Švajčiarska s Lotyšskom, ktorý mohol Slovákov posunúť do vyraďovačky. "Mali sme spoločnú večeru, sledovali sme to, mrzí nás to. Švajčiari šetrili najlepších hráčov, ale vyzeralo to napínavo až do konca. Žiaľ, taký je hokej. Postúpili Lotyši, asi si to zaslúžili viac. Keby sme v zápasoch so silnejšími súpermi ako Českom, alebo Kanadou získali nejaké víťazstvo, tak by to bolo dobré. Ale asi to tak malo byť. Musíme sa pripraviť lepšie do budúceho roka."

Pred večerným duelom si Slováci splnili povinnosť, keď zdolali Nórov 4:1. Libor Hudáček označil tento duel ako najlepší na šampionáte, no Regenda s tým úplne nesúhlasil: "Nóri mali neskorý večerný zápas v nohách, ale od nás to nebol taký výkon, aký by sme mali podať a ako by sa očakávalo. Určite nás to mrzí, ako to dopadlo, chceli sme ísť do Tampere."

Regendu do národného tímu vytiahol z extraligy tréner Craig Ramsay, o budúcnosti kanadského kouča zatiaľ nie je rozhodnuté. So zväzom má ešte opciu na ďalšiu sezónu, no nie je isté, či ju obe strany potvrdia. "Ja si myslím, že veľká vďaka patrí jemu aj za to, že som sa dostal tam kde som. Dal šancu mladým chalanom a bez neho by som nebol na ZOH, nebol by som v Amerike, nehral by som v NHL. Stále sa mi snaží pomôcť herne aj mentálne. Som rád, že som pod ním mohol hrať," uzavrel slovenský útočník.

Pavol Regenda TASR - Martin Baumann

Viliam Čacho

Viliam Čacho má za sebou premiéru na hokejových MS, neokorenil ju však tímovým úspechom, čo ho mrzí. So svojím výkonom však vyslovil spokojnosť. Dvadsaťštyriročný center bol jedným z ôsmich nováčikov v tíme Craiga Ramsayho na šampionáte v Rige.

Slovenský útočník bol po zápase Švajčiarska s Lotyšskom, ktorý rozhodol o postupe domáceho výberu do vyraďovačky na úkor Slovákov, veľmi smutný. "Všetci sme smutní, škoda, že to takto dopadlo. Ale nemôžeme sa na nikoho vyhovárať, mali sme si to uhrať sami. Mohli sme bodovať s Českom, Kanadou i Kazachstanom, nemuseli by sme pozerať na pomoc Švajčiarov. Je to škoda, ale čo sa dá robiť. Prvé tri zápasy sme mohli vyhrať, alebo sme mohli získať viac bodov. Ale prehra Kazachstanom (3:4 sn - pozn.) mrzí najviac. Ale body sme si mohli nahrať v iných zápasoch. Ten zápas Švajčiarov a Lotyšov sa vyvíjal v závere dobre. Proti nám nás Švajčiari posledných 10 minút k ničomu nepustili a aj tak teraz s Lotyšmi inkasovali. Lotyši sú tam preto asi zaslúžene. Verím, že to o rok vyjde."      

Čacho odohral na MS všetkých sedem zápasov, zaznamenal v nich jednu asistenciu. Vďačný je však najmä za skúsenosti, ktoré nabral: "Zažil som veľkú školu hokeja. Nechcem znižovať extraligu, ale s touto úrovňou sa to nedá porovnať. Užil som si to, moje výkony mohli byť lepšie, aj keď si myslím, že som nesklamal. Pozerám sa dopredu, dúfam, že sa o rok vrátime silnejší."

Na svoj prvý šampionát bude Čacho spomínať aj v súvislosti s trénerom Ramsayom, kanadský kormidelník sa zatiaľ nevyjadril, či bude pokračovať na striedačke Slovenska. "Som rád, že som pod ním mohol hrať. Bol jeden z najlepších trénerov, akého som mohol mať. Naučil ma veľa nových vecí a verím, že bude pokračovať," uzavrel Čacho.

Viliam Čacho TASR - Martin Baumann
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok