Ruská armáda zosilnila svoje útoky na fronte, tvrdí Kyjev. Po dlhšej dobe zaútočila smerom na Kupjansk

14.5.2023 10:07

Ruské jednotky podľa ukrajinského generálneho štábu znateľne zosilneli svoje útoky na fronte. Za posledný deň odrazili ukrajinské ozbrojené sily 57 nepriateľských útokov, čo je podstatne viac ako v predchádzajúcich dňoch, uviedol ukrajinský štáb vo svojom pravidelnom rannom zhrnutí.

Tvrdo sa bojuje v oblasti Bachmutu, kde ukrajinskí vojaci pokračujú v protiútokoch, napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské jednotky napríklad po prvýkrát po dlhšej dobe zaútočili smerom na Kupjansk, ktorý sa nachádza v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ich snaha o postup ale nebola podľa generálneho štábu úspešná.

Ťažké boje zvádzajú ukrajinskí vojaci vo vnútri mesta Bachmut, ktorých sa Rusi pokúšajú už niekoľko týždňov dobyť, a tiež v meste Marjinka v Doneckej oblasti, píše generálny štáb.

Americký Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že Ukrajinci v okolí Bachmutu pokračujú v protiútočných akciách. Podľa nepotvrdených správ sa im podarilo dobyť nové územie pri dedine Kurdjumivka ležiacu 14 kilometrov južne od Bachmutu, kde boli ruské sily zatlačené na východný breh vodného kanála Severný Donec - Donbas. Analytici ISW uviedli, že informácie pochádzajú od ruských provojnových blogerov a že ich zatiaľ nemôžu "vizuálne potvrdiť".

"Inštitút pre štúdium vojny odhaduje, že ukrajinské sily oslobodili počas nedávnych protiútokov v oblasti Bachmutu 16,85 kilometra štvorcového územia," píšu analytici ISW vo svojej správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok