Prvý dojem neurobíte dvakrát: Takto si získate pozornosť za tri sekundy

15.3.2023 16:00

Bez ohľadu na to, či sa chystáte urobiť dojem na pracovnom pohovore, alebo pri akomkoľvek inom stretnutí, tento trik z vás za tri sekundy urobí zapamätateľnú osobu.

Prvý dojem neurobíte dvakrát: Takto si získate pozornosť za tri sekundy
Pexels

Vďaka jednoduchému fígľu budete pôsobiť sebavedome a sympaticky. Na čom podľa odborníkov záleží v prvých sekundách, keď sa s niekým zoznamujete?

Pravidlo času

Prvé pravidlo, ak chcete zanechať dobrý dojem, je dochvíľnosť. Radšej príďte skôr, ale rozhodne nemeškajte. Už len takouto drobnosťou dávate najavo, že ste zodpovedná osoba, ktorej na danom stretnutí či človeku záleží. Nevyzerá síce dobre ani to, keď chodíte prehnane skoro, ale to viete vyriešiť tým, že nevstúpite napríklad do budovy, kde sa máte stretnúť.

Vyberajte termín

Druhé, čo môžete urobiť ešte pred tým, ako bude niekto hodnotiť vás ako osobu, je vybrať si na stretnutie vhodný deň a čas. Podľa odborníkov nie sú na dôležité schôdzky ideálne dni pondelok a piatok. Logicky po víkende a pred ním sa ľudia sústredia na celkom iné veci. Utorky a stredy vychádzajú z tohto hľadiska najlepšie a ideálnym časom je vraj 10-ta až 15-ta hodina. Človek, s ktorým sa stretávate, je už pracovne nastavený, nie je ani príliš skoro od jeho príchodu do roboty, ale ani nie tak neskoro, aby bol už mysľou preč.

Farba oblečenia

Keď urobíte prvé dva kroky pred dôležitým stretnutím, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť jeho priebeh, nepokazte následne prvý dojem svojim zovňajškom. Nielen šaty, ale aj topánky by ste mali mať čisté. Prieskumy však ukazujú, že za tri sekundy si vás druhá strana vyhodnotí aj na základe farieb, ktoré na oblečení zvolíte. Najhoršie z výskumu vyšla oranžová. Ak sa nejedná o kreatívne stretnutie, kde by farby mohli veľa vypovedať o vašej osobnosti, tak siahajte po neutrálnych tónoch. Odborníci sa zhodujú, že najlepší dojem zanecháte v čiernom, modrom alebo hnedom oblečení.

Presne tri sekundy trvá, kým si niekto na vás urobí názor. A na prvý dojem druhú šancu už nedostanete, takže netreba nič zanedbať.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok