Bulharskí policajti zadržali v prípade udusených migrantov štyri osoby

ta3 TASR
17.2.2023 20:42

Štyroch ľudí zadržali v prípade migrantov, ktorých našli mŕtvych v opustenom nákladnom vozidle blízko bulharskej dediny Lokorsko, 16 kilometrov severne od metropoly Sofia. V piatok večer to novinárom povedal námestník generálneho prokurátora Borislav Sarafov. Zadržaní boli na 24 hodín. Informácie priniesla bulharská tlačová agentúra BTA.

Bulharskí policajti zadržali v prípade udusených migrantov štyri osoby
TASR/AP

Ak sa dokáže účasť zadržaných na prípade, budú obvinení, uviedol Sarafov. Dodal, že v prípade ide o prevádzačskú činnosť. Doterajšie vyšetrovanie ukázalo, že migranti prekonali hranicu s použitím rebríka, niekoľko dní strávili v lese neďaleko mesta Jambol na juhovýchode Bulharska a potom nastúpili do nákladného vozidla zaregistrovaného v bulharskom meste Burgas. V tomto vozidle ich aj našli. Osemnásť migrantov sa udusilo, medzi nimi aj dieťa vo veku šesť až sedem rokov.

Prežilo 34 migrantov a všetci povedali, že sú občanmi Afganistanu. Niektorých z nich vypočúva Národná vyšetrovacia služba (NIS), ostatní sú hospitalizovaní v nemocnici. Nákladné vozidlo prevážalo vyše 50 osôb, ukrytých v tajnom priestore pod nákladom stavebného dreva, napísala v piatok predtým agentúra BTA. Vyšetrovatelia NIS, zamestnanci prokuratúry z metropoly Sofia a pracovníci ministerstva vnútra prehľadávajú miesto, kde sa opustené nákladné vozidlo našlo.

Podľa Sarafova boli najprv zadržaní traja ľudia, ale zatiaľ proti nim nevzniesli žiadne obvinenia. Úrady prehľadávajú tri adresy - bydliská podozrivých. Neskôr zadržali aj štvrtú osobu, vodiča nákladného vozidla, ktorý pochádza z Burgasu, oznámil hlavný komisár Generálneho riaditeľstva Národnej polície Atanas Ilkov. Podľa ministra zdravotníctva Asena Medžidieva preživších našli mokrých mrznúť v zimnom počasí. Evidentne niekoľko dní nejedli. Jeden z preživších mal vážne psychomotorické trasenie a na jeho upokojenie bolo treba štyroch ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok