Mizogýnia, sexizmus a toxická maskulinita. Kto je Andrew Tate, ktorého zatkli v Rumunsku?

ta3/nf
7.1.2023 00:00

Bývalého kickboxera, ktorý sa preslávil šírením mizogýnnych názorov na sociálnych sieťach, zadržali vo štvrtok 29. decembra v Rumunsku pre podozrenie z obchodovania s ľuďmi, znásilňovania a vytvorenia skupiny organizovaného zločinu. Kto je Andrew Tate (36) a aké najkontroverznejšie názory zdieľal s celým svetom?

Mizogýnia, sexizmus a toxická maskulinita. Kto je Andrew Tate, ktorého zatkli v Rumunsku?
Profimedia

Kto je Andrew Tate?

Celým menom Emory Andrew Tate sa narodil v Chicagu, USA. Jeho otec pracoval pre americké letectvo v Británii a bol tiež šachovým majstrom. Rodičia sa stretli vo Veľkej Británii, potom sa presťahovali do Ameriky, kde Tate vyrastal, kým sa nerozviedli, informuje britský spravodajský web BBC.

Po rozvode sa Tate presťahoval so svojou matkou do Lutonu v Anglicku. Tate aj jeho mladší brat Tristan priznali, že v Anglicku zažili chudobu. V rozhovoroch spomínali, ako chodievali do podnikov s rýchlym občerstvením a zbierali zvyšky kurčaťa po iných ľuďoch, doma ich následne skladovali v mrazničke.

Tate je štvornásobným majstrom sveta v kickboxe, no celosvetová sláva si ho našla na internete. Známym sa stal hlavne pre incident z roku 2016, kedy uniklo video, v ktorom útočí na ženu opaskom. Obhajoval sa, že jeho obsah bol upravený. Situácia viedla k tomu, že ho vylúčili z americkej reality show Big Brother.

Predtým, ako Tateovi zablokovali účty na sociálnych sieťach, mal na Instagrame 4,6 milióna sledovateľov. Jeho popularita stúpla po tom, čo sa jeho videá s mizogýnnym obsahom začali šíriť na TikToku.

Prvýkrát uverejnil príspevok na Twitteri v roku 2011. V roku 2017 mu účet zablokovali pre porušovanie podmienok sociálnej platformy, keďže písal o násilí páchanom na ženách. Jeho účet bol obnovený v novembri roku 2022 po zmene politiky Twitteru pod vedením Elona Muska, ktorá podporuje "slobodu prejavu, ale nie slobodu dosahu“. Tate má zablokované účty na Facebooku, Instagrame aj TikToku.

Obchod so ženami

Tate sa nazval multimilionárom. Veľké čiastky mu vraj zarobil biznis s webkamerou. Využíval ženy, ktoré sa mali online stretávať s mužmi z celého sveta a poskytovať im na diaľku rôzne služby. "Pracovalo pre mňa 75 žien v štyroch mestách a mesačne som zarábal 600 000 dolárov," povedal kontroverzný influencer v jednom rozhovore.

"Mojou úlohou bolo zoznámiť sa s dievčaťom, ísť na pár schôdzok, vyspať sa s ňou a otestovať, či je kvalitná. Potom ju prinútiť, aby sa do mňa zamilovala tak, že by urobila čokoľvek, čo poviem. Následne ju dostať pred webkameru, aby sme mohli zbohatnúť spolu," napísal v príspevku na webovej stránke, ktorú zmazali vo februári 2022, píše BBC.

Andrew Tate pracoval po boku svojho brata Tristana, ktorý pre Daily Mirror povedal, že ich biznis bol "jeden veľký podvod", vďaka ktorému muži platili za rozhovory so ženami online.

"Videl som mužov predávať autá či televízory. Babička jedného muža zomrela a on čakal na predaj domu. Keď dom predal, dostal 20 000 libier a sľúbil ich žene, s ktorou udržiaval vzťah on-line, aby jej pomohol s falošným finančným problémom,“ povedal Tristan Tate pre Daily Mirror.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok