Mizogýnia, sexizmus a toxická maskulinita. Kto je Andrew Tate, ktorého zatkli v Rumunsku?

ta3/nf
7.1.2023 00:00

Bývalého kickboxera, ktorý sa preslávil šírením mizogýnnych názorov na sociálnych sieťach, zadržali vo štvrtok 29. decembra v Rumunsku pre podozrenie z obchodovania s ľuďmi, znásilňovania a vytvorenia skupiny organizovaného zločinu. Kto je Andrew Tate (36) a aké najkontroverznejšie názory zdieľal s celým svetom?

Mizogýnia, sexizmus a toxická maskulinita. Kto je Andrew Tate, ktorého zatkli v Rumunsku?
Profimedia

Tatea zatkli po tom, čo zdieľal video, ktoré útočilo na švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Boli na ňom viditeľne zobrazené krabice od pizze z miestneho rumunského reťazca Jerry’s Pizza. Úrady však vyvrátili správy, že krabice od pizze ich priviedli k Tateovi, informuje britský spravodajský web The Independent.

V piatok 30. decembra však Thunbergová reagovala na správy, že ich online spor pri zatknutí Tatea pomohol. Klimatická aktivistka si neodpustila vtipnú odpoveď na Twitteri: "Toto sa stane, keď nerecyklujete svoje krabice od pizze." Andrew Tate a jeho brat, ktorí sú údajne vyšetrovaní od apríla, budú vo väzení 30 dní.

Ich spor sa však začal ešte skôr. Tate zaútočil na Twitteri na Gretu 29. decembra 2022 a požiadal ju, aby sa vyjadrila k uhlíkovým emisiám jeho áut. 

"Mám 33 áut," napísal Tate. "To je len začiatok," pokračoval. "Uveď svoju e-mailovú adresu, aby som ti mohol poslať kompletný zoznam mojej zbierky áut a ich enormných emisií." Tateov pokus prinútiť Thunbergovú diskutovať o vplyve jeho vozidiel na životné prostredie viedol k tomu, že klimatická aktivistka na to reagovala.

"Áno, prosím, pouč ma. Napíš mi na smalld***energy@getalife.com," uviedla v príspevku. Tate neskôr reagoval na Thunbergovej post slovami "Ako sa opovažuješ?!". Tým ju chcel zosmiešniť, pretože je to výrok, ktorý použila ona sama počas svojho prejavu venovanému svetovým lídrom v roku 2019.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok