Francúzsky kardinál sa priznal k zneužitiu maloletého dievčaťa. Vatikán ho bude vyšetrovať

TA3 TASR
11.11.2022 19:16

Vatikán bude vyšetrovať francúzskeho kardinála Jeana-Pierra Ricarda, ktorý sa verejne priznal k "zavrhnutiahodnému" činu na 14-ročnom dievčati. V piatok to uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Informovala agentúra AFP.

Vatikán 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Aby sa riadne preskúmalo, čo sa stalo, rozhodli sme sa spustiť predbežné vyšetrovanie," povedal Bruni. Dodal, že Vatikán ešte musí vymenovať hlavného vyšetrovateľa. Podľa jeho slov by malo ísť o osobu "s potrebnou autonómiou, nestrannosťou a skúsenosťami".

Ricard, ktorého za kardinála vymenoval v roku 2006 pápež Benedikt XVI., je jedným z 11 vysokopostavených cirkevných predstaviteľov, ktorí boli obvinení zo sexuálneho násilia. V pondelok to uviedol predseda Konferencie biskupov Francúzska Eric de Moulins-Beaufort. V nadväznosti na toto vyhlásenie začala francúzska prokuratúra vyšetrovanie vo veci zneužívania maloletých.

"Pred 35 rokmi som spáchal zavrhnutiahodný skutok na 14-ročnom dievčati. Moje konanie tejto osobe nepochybne spôsobilo závažné a dlhotrvajúce následky," uviedol Ricard vo vyhlásení, ktoré prečítal na biskupskej konferencii v Lurdoch. Dodal, že odvtedy požiadal ženu o odpustenie. Ricard v minulosti pôsobil ako biskup vo francúzskom meste Bordeaux.

Pápež František v nedeľu uviedol, že katolícka cirkev pracuje v boji proti zneužívaniu detí zo strany duchovných "najlepšie, ako vie". Zároveň však priznal, že v tejto veci existujú nedostatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok