Porošenko žiada pred voľbami o odpustenie. Chce druhú šancu

TA3 TASR
18.4.2019 19:09

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požiadal obyvateľov krajiny, aby mu odpustili za jeho chyby a dali mu druhú šancu.

Dvojciferné skóre Kazachstanu. Nad Talianskom zvíťazili 11:3
TASR/AP

Porošenko: Nepremárnime to, čo sa už urobilo

Stalo sa tak tri dni pred rozhodujúcom kolom prezidentských volieb, v ktorých podľa prieskumov porazí Porošenka komik Volodymyr Zelenskyj. "Opäť vás žiadam, aby ste mi odpustili... Žiadam o vašu podporu 21. apríla, aby som dokončil to, čo som začal, a aby sa nepremárnilo to, čo sa už urobilo," uviedol Porošenko vo videoposolstve.

Favorit volieb Volodymyr Zelenskyj by chcel po svojom očakávanom víťazstve presvedčiť aj obyvateľov východných regiónov Ukrajiny, ktoré kontrolujú proruskí povstalci, že Severoatlantická aliancia pre nich nie je hrozbou, a že oni sami patria k Ukrajine, ktorá zase patrí na Západ. "Veľmi dúfam, že sa mi podarí týchto ľudí presvedčiť o tom, že potrebujú Ukrajinu rovnako, ako Ukrajina potrebuje ich," povedal tri dni pred druhým kolom volieb.

Zelenskyj by chcel v príhodnom čase vypísať aj referendum o členstve v NATO, aby bolo jasné, že si to praje veľká časť občanov krajiny. "Je samozrejmé, že NATO znamená bezpečnosť a vyspelú armádu, ale ja chcem zjednotiť našu krajinu," povedal prezidentský kandidát. To podľa neho znamená aj snahu prihovoriť sa ľuďom na východe Ukrajiny, ktorí sú skôr prorusky orientovaní. Práve na nich sa bude snažiť Zelenskyj vplývať, aby ich presvedčil o potrebe vstupu Ukrajiny do NATO.

Zelenskyj chce presviedčať videami

"Budem nahrávať denné video-posolstvá pre východné regióny Ukrajiny, aby som ich presvedčil, že NATO nie je príšera, ktorá ich chce zjesť," povedal favorit prezidentského súboja. Zelenskyj doteraz nikdy nevykonával žiadnu politickú funkciu, no prezidenta Ukrajiny si už zahral v obľúbenom televíznom seriáli Sluha ľudu.

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca, nezískal ani jeden z 39 kandidátov podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší kandidáti — Zelenskyj (získal 30,24 percenta hlasov) a Porošenko (15,95 percenta hlasov) — sa tak stretnú 21. apríla v druhom kole.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky spoločnosti Rejting, zverejneného vo štvrtok, by Zelenskému odovzdalo svoj hlas 57,9 percenta respondentov. Súčasného prezidenta Petra Porošenka by podporilo 21,7 percenta opýtaných. Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil od 12. do 16. apríla. Zúčastnilo sa na ňom 3000 respondentov zo všetkých častí krajiny okrem Ruskom anektovaného Krymu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok