Zavraždili novinárku Marinovovú, jej telo našli v kríkoch

TA3 TASR
7.10.2018 15:26

Bulharskom otriasla správa o vražde novinárky. Viktoria Marinovová prišla v meste Ruse o život brutálnym spôsobom. Reportérka pracovala pre bulharskú komerčnú televíziu. Informáciu o vražde zverejnilo konzorcium investigatívnych novinárov a médií na svojom twittrovom účte.

Bulharský denník Dnevnik na svojej internetovej stránke uviedol, že nález tela 30-ročnej novinárky ohlásil v sobotu o 14.24 h na linke 112 neznámy volajúci. Jej obnažené telo sa našlo v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko móla rieky Dunaj. Podľa bulharskej polície bola Marinovová pred vraždou znásilnená a zbitá. Smrť podľa predbežných zistení nastala v dôsledku úderov do hlavy a udusenia.

Brutálnu vraždu odsúdila aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a vyzvala na dôkladné vyšetrenie tohto zločinu. Informoval o tom spravodajský server BalkanInsight.com. "Som šokovaný zo strašnej vraždy investigatívnej novinárky Viktorije Marinovovej v Bulharsku. Naliehavo vyzývam na komplexné a dôkladné vyšetrovanie. Zodpovedné osoby musia byť potrestané," napísal na Twitteri predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir. Európska federácia novinárov pripomenula, že posledný Marinovovej článok sa venoval problému štátnej korupcie.

Polícia v Ruse v súčasnosti preveruje, či vražda súvisí s jej prácou, alebo išlo o sexuálne motivovaný zločin. Vyšetrovatelia na mieste nenašli novinárkin mobilný telefón, kľúče od auta ani niektoré súčasti jej oblečenia. Posledná Marinovovej odvysielaná reportáž z 30. septembra sa venovala nedávnemu zadržaniu dvoch žurnalistov v meste Radomir ležiacom južne od Sofie. Novinári vyšetrovali okolnosti zničenia dokumentov, ktoré mali dokazovať spojitosť bulharskej stavebnej spoločnosti GP s manipuláciou tendrov EÚ.

Za posledných 12 mesiacov boli v krajinách Európskej únie zavraždení traja novinári, z ktorých dvaja - slovenský novinár Ján Kuciak a jeho maltská kolegyňa Daphne Caruana Galiziová - dokázateľne v súvislosti so svojou prácou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok