Súd zamietol Manningovej sťažnosť proti opätovnému zadržaniu

TA3 TASR
22.4.2019 23:20

Federálny odvolací súd v americkom meste Richmond v štáte Virgínia zamietol sťažnosť bývalej informantky platformy WikiLeaks Chelsey Manningovej proti jej predbežnému zadržaniu. V zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že v nariadní o zadržaní vydanom súdom nižšej inštancie nenašiel žiadnu chybu.

Deň narcisov nemôže mať pauzu
PR

Chelseu Manningovú, ktorá v minulosti strávila sedem rokov vo väzení za poskytnutie tajných dokumentov platforme WikiLeaks, opäť zatkli 8. marca. Jej väzbu nariadil sudca Claude Hilton, aby ju donútil vypovedať v dôležitom prípade týkajúcom sa WikiLeaks. Manningová však pred veľkou porotou vyšetrujúcou aktivity platformy WikiLeaks, ktorej v rokoch 2010 a 2011 poskytla tisíce tajných dokumentov, a jej zakladateľa Juliana Assangea vypovedať odmieta.

Manningová slúžila pred zmenou pohlavia (bola mužom menom Bradley Edward Manning) v americkej armáde. V máji 2010 ju zatkli a v auguste 2013 odsúdili na 35 rokov väzenia za špionáž. Manningovú predčasne prepustili v máji 2017 na základe milosti udelenej vtedajším prezidentom Barackom Obamom.

Assangea zatkli 11. apríla po siedmich rokoch strávaných na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Americká vláda podala žiadosť o jeho vydanie, proti ktorej chce zakladateľ WikiLeaks bojovať. Rozhodnutie o žiadosti by mohlo trvať niekoľko rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok