2. kolo skončilo jednoznačne. Drvivá väčšina Ukrajincov volila zmenu

TA3 TASR SITA
21.4.2019 19:21

Novým ukrajinským prezidentom sa zrejme stane komik Volodymyr Zelenskyj. Naznačujú to výsledky exit pollu, podľa ktorých získal v dnešnom druhom kole volieb 73,2% hlasov. Jeho konkurent v boji o prezidentské kreslo, súčasná hlava štátu Petro Porošenko si vyslúžil 25,3%.

Exit poll, ktorý uskutočnili Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie v spolupráci s Razumkov Center, vychádza z odpovedí vyše 13-tisíc voličov a voličiek. Predpokladaná odchýlka je tri percentá. Zelenskyj podľa prvotných správ zvíťazil vo všetkých oblastiach Ukrajiny.

"Keďže zatiaľ nie som prezidentom, môžem hovoriť len ako obyčajný Ukrajinec. Nech sa na nás pozrie celý bývalý Sovietsky zväz a nech vidí, že všetko je možné," povedal 41-ročný rodák z Kryvého Rihu vo svojej kyjevskej volebnej centrále. Porošenko medzitým priznal volebnú porážku a zablahoželal svojmu súperovi. Oznámil, že z politiky neodchádza a bude naďalej presadzovať jej integráciu do EÚ a NATO a tiež protikorupčné opatrenia.

Zelenskyj, ktorý doteraz nikdy nevykonával žiadnu politickú funkciu, získal v prvom kole volieb viac než 30 percent hlasov, zatiaľ čo Porošenko si zabezpečil len 16-percentnú podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok