Pri Tripolise vypukli boje, lojalisti spustili ofenzívu proti Haftarovi

TA3 TASR
20.4.2019 23:30

Sily lojálne vláde medzinárodnej uznanej líbyjskej vláde v Tripolise spustili protiofenzívu zameranú na odrazenie jednotiek poľného maršala Chalífu Haftara, ktoré sa pokúšajú dobyť hlavné mesto.

"Spustili sme novú fázu (proti)útoku. Bol vydaný povel postupovať a obsadzovať územie," uviedol hovorca síl verných vláde národného porozumenia v Tripolise, ktorú uznáva za legitímnu OSN. Tím agentúry AFP v tejto súvislosti hlásil zintenzívnenie bojov na juhovýchodných predmestiach Tripolisu a posunutie tamojšej frontovej línie o niekoľko kilometrov južným smerom.

Zároveň sa - po niekoľkodňovom útlme - zintenzívnila raketová a delostrelecká paľba vo viacerých obvodoch Tripolisu. Obsadenie niekoľkých nových pozícií hlásili aj Haftarovi ozbrojenci. Viac ako 200 mŕtvych a 900 zranených si už vyžiadala ofenzíva Haftarovej Líbyjskej národnej armády, ktorá sa začala 4. apríla 2019 s cieľom ovládnuť hlavné mesto krajiny.

V Tripolise sídli líbyjská medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty, ktorej autoritu odmieta akceptovať konkurenčná vláda sídliaca na východe Líbye. Poľný maršal Haftar podporuje práve túto "východnú", medzinárodne neuznanú vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok