Dievča, ktoré bojuje proti zmenám klímy, ukázalo na vinníka krízy

TA3 TASR
19.4.2019 16:39

Vo viacerých európskych mestách sa konali klimatické protesty, ktoré už začiatkom týždňa spustili aktivisti v Londýne. Po blokovaní dopravných uzlov chceli upozorniť na ekologickú problematiku na letisku Heathrow. Oveľa väčšiu pozornosť si však získala mladá aktivistka Greta Thunbergová, ktorá sa prihovorila davu ľudí v Ríme.

Dávali ste nám falošné nádeje

Mladá švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová vystúpila v Ríme na pôde talianskeho Senátu, kde opäť vyzvala na podniknutie krokov proti zmene klímy, pričom obvinila zo súčasnej krízy staršie generácie.

"Klamali ste nám, dávali ste nám falošné nádeje, hovorili ste nám, že budúcnosť je niečo, na čo sa máme tešiť," povedala 16-ročná zástankyňa boja proti globálnemu otepľovaniu. Svetu podľa nej hrozí, že približne v roku 2030 sa dostane do "bodu, odkiaľ niet návratu", ak dovtedy nedôjde k prudkému obmedzeniu emisií oxidu uhličitého, konkrétne o "najmenej 50 percent".

Thunbergová, ktorá sa stala celosvetovou ikonou hnutia proti zmene klímy, sa tiež vyjadrila, že považuje za "veľmi čudné", keď jej "dôležití ľudia" pri stretnutiach "zakaždým blahoželajú""Emisie stále stúpajú a - aby som bola úprimná - nie je v dohľade ani akákoľvek zmena. Takže prečo by mi mali blahoželať?" posťažovala sa aktivistka.

Vynechávajú vyučovanie

Thunbergová inšpirovala k celosvetovej vlne protestov "Piatky za budúcnosť", pri ktorých študenti vynechávajú vyučovanie a vychádzajú do ulíc, aby požadovali od politikov prísnejšiu klimatickú politiku. Vo Vatikáne sa stretla s pápežom Františkom a viedla rímsky protest v rámci uvedeného hnutia, na ktorom sa podľa očakávaní zúčastnili tisíce mladých ľudí.

"Ciao Roma (Ahoj Rím), je to pre mňa česť byť tu dnes s vami," pozdravila Thunbergová účastníkov protestu v Ríme, ktorí ju nadšene privítali skandovaním "My chceme Gretu" či "S Gretou zachránime planétu""My, deti, neobetujeme naše vzdelanie a detstvo kvôli dospelým a politikom, aby nám povedali, čo považujú za politicky možné v spoločnosti, ktorú vytvorili," povedala aktivistka. "Počas uplynulých šiestich mesiacov štrajkujú za klímu milióny školákov. Ale nič sa nezmenilo. Na obzore nie je žiadna politická zmena," dodala Thunbergová.

"Nevyšli sme do ulíc preto, aby ste si robili s nami selfies a hovorili nám, že naozaj obdivujete, čo robíme. My deti to robíme preto, aby sme prebudili dospelých; robíme to preto, aby sme vás primali konať, pretože chceme späť naše nádeje a sny," povedala aktivistka. Podľa DPA s odvolaním sa na organizátorov sa protestu na námestí Piazza del Popolo v centre Ríma zúčastnilo 25.000 ľudí. AFP zas informovala, že na protest prišlo 5000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok