Kiska podpísal zákon o cenách, obchodné reťazce ho kritizujú

TA3 TASR
18.4.2019 15:48

Dohadovanie cien medzi dodávateľmi a obchodnými reťazcami bude upravené zákonom. Prezident Andrej Kiska podpísal návrh zákona o cenách, ktorý tak vojde do platnosti. Obchodné reťazce novú legislatívu kritizujú, vraj bude prekážkou riadneho konkurenčného prostredia. Dodávatelia s návrhom súhlasia.

Slovensko čaká nastavenie nových pravidiel pre dohodovanie cien v prípade, ak jedným z účastníkov (väčšinou ide o osobu kupujúceho) je subjekt vo výhodnejšom hospodárskom postavení. Prezident Kiska totiž podpísal novelu zákona o cenách, ktorú predložili poslanci za Most-Híd Peter Antal, Irén Sárközy a Andrej Hrnčiar. Zároveň sa do zákona zavádza nový pojem „primeraná obchodná prirážka“, ktorá súvisí s ďalším predajom nakúpeného tovaru a ktorá je dôležitým pojmom pre porovnanie korektnosti prístupu obchodníka ku svojim dodávateľom.

Podpísanou novelou sa dáva taktiež kompetencia Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka kontrolovať cenovú disciplínu v oblasti cien potravinárskych výrobkov. Novela tak podľa poslancov Most-Híd reaguje na zneužívanie ekonomickej sily jedného z účastníkov obchodného vzťahu, ktoré sa v obchodných vzťahoch najmä pri predaji potravinárskeho tovaru vyskytuje stále častejšie. Zároveň sa novelou dopĺňa, že neprimeranú cenu nemôže dohodnúť predávajúci ani kupujúci, ktorí sú vo výhodnejšom hospodárskom postavení pri predaji a nákupe potravinárskych výrobkov.

Zákon sa dopĺňa aj o definíciu výhodnejšieho hospodárskeho postavenia a spôsobu posudzovania, či takéto postavenie existuje alebo nie. „Za neprimeranú cenu u kupujúceho je nutné považovať aj takú cenu, ktorá nedosahuje ekonomicky oprávnené náklady, napr. v prípade potravinárskej prvovýroby takú cenu, ktorá nedosahuje výrobné náklady,“ uviedli k novele poslanci Most-Híd. Novelou sa upravuje aj výška pokút, ktoré cenové kontrolné orgány môžu uložiť v prípade zistenia porušenia zákona. „Účelom je efektívnejšie vymáhanie zákona, pričom sa očakáva i určitý preventívny účinok vo vzťahu k dotknutým subjektom,“ uviedli poslanci Most-Híd k novele, ktorá nadobudne účinnosť od 1. mája 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok