Stimuly pripomenuli kauzu Plavčana. Politizácia, reaguje Lubyová

TA3 TASR SITA
18.2.2019 16:01

Škandál so stimulmi na vedu opozičnej líderke Veronike Remišovej pripomenul kauzu Petra Plavčana z roku 2017. Ministerka školstva Martina Lubyová reagovala, že v opozícii nevidí úprimnú snahu odborne diskutovať o prideľovaní stimulov, ale skôr snahu o politizáciu.

Obvinenia opozície odmieta

Lubyová obvinenia opozície odmieta, a to tak v prípade čerpania eurofondov, ako aj prideľovania stimulov na vedu. V súvislosti s eurofondovou kauzou uviedla, že predbežne sa hovorilo o prepadnutí asi 100 miliónov eur, ale krokmi ministerstva sa podarilo túto sumu znížiť na približne 80 miliónov. "Našimi krokmi sa nám podarilo docieliť, že sme zachránili 20 miliónov eur," vyhlásila s tým, že ministerstvo dosiahlo odblokovanie peňazí a možnosť 'prevyhlásiť' niektoré výzvy.

Ministerka sa ohradzuje aj voči vyjadreniam opozície v súvislosti s peniazmi na vedu o pochybných zmluvách či garážových firmách. Poukázala, že s danými firmami išli do spolupráce renomované pracoviská. Lubyová odmieta, že by niečo kryla alebo robila niečo nekalé. Pri stimuloch na vedu vyzdvihla, že prvýkrát urobili širokú otvorenú súťaž. "Vybrané projekty boli záležitosťou hodnotiteľov," doplnila.

Takmer prázdna sála

Lubyová zdôraznila, že do odborného hodnotenia a posudkov ministerstvo školstva nemôže vstupovať. Rešpektovala som vo všetkých rozhodnutiach názory a odporúčania odborných hodnotiteľov. Ani jedno som nezmenila," vyhlásila. Pripomenula, že pre pochybenia pri prideľovaní stimulov prijala personálne opatrenia. Zároveň opakovane odmietla obvinenia z manipulácie.

Ministerka sa obhajovala v parlamente pred takmer prázdnou sálou. Počúvalo ju len pár poslancov. Chýbali aj jej kolegovia ministri. Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos z Mosta-Híd ešte pred jej vystúpením prečítal stanovisko vlády. Kabinet v ňom vyzdvihuje prácu ministerky a nesúhlasí s jej odvolaním z funkcie.

Pripomína to eurofondový škandál

Škandál so stimulmi na vedu pripomína eurofondový škandál, ktorý bol v lete v roku 2017. Vtedajší minister školstva Peter Plavčan potom odstúpil z funkcie. Uviedla to na mimoriadnej schôdzi parlamentu Veronika Remišová.

"Dnes hovoríme o mimoriadne vážnych podozreniach, že peniaze ľudí, ktorí platia dane, táto vládna garnitúra rozdáva pochybným firmám namiesto toho, aby podporovala šikovných vedcov, ktorí vedu naozaj robia. Pani ministerka počas tohto škandálu hovorila, že tieto dotácie majú byť podporou pre začínajúce firmy. Bližší pohľad na tieto firmy však ponúka úplne iný obraz," dodala opozičná poslankyňa s tým, že stimuly získali aj firmy, ktoré majú nulové zisky, nemajú vlastné sídlo či neboli v Registri partnerov verejného sektora. Podľa nej z 30 firiem, ktoré dostali peniaze zo stimulov, má viac ako polovica pochybné pozadie či hodnotenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok