Potraviny nezdraželi pre osobitný odvod, tvrdí agrorezort

TA3 SITA
18.2.2019 13:12

Zvýšenie cien potravín o tri percentá pre mimoriadny odvod pre obchodné reťazce v januári tohto roka je tvrdenie, ktoré sa podľa slovenského agrorezortu neopiera o reálne fakty.

Výrazný nárast cien v januári

"Účtovné obdobie najväčších obchodných reťazcov je od 1. marca a od tohto dátumu pre nich platí aj osobitný odvod, čiže v januári tieto reťazce odvod ešte neplatili," uviedol to v reakcii na výšku inflácie za január 2019 hovorca Ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Štatistický úrad zverejnil v piatok 15. februára výšku inflácie za január. Najviac zaujal podľa Slovenského farmárskeho, družstva predovšetkým medzimesačný nárast cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni až 3 %. Takáto úroveň nebola dosiahnutá či prekonaná za posledných 15 rokov na Slovensku ani raz. Pred 15 rokmi, v januári 2004, ceny potravín a nealko nápojov zdraželi medzimesačne o vyše 4 %.

Na januárový údaj vývoja cien potravín a nealkoholických nápojov sa pritom podľa SFD čakalo práve aj kvôli platnosti špeciálneho odvodu pre reťazce. "Vplyv zavedenia odvodu z reťazcov bol na rast cien minimálny. Do celkovej inflácie na úrovni 2,2 % prispel odvod z reťazcov len približne 0,1 p.b," uviedlo ešte minulý týždeň v stanovisku k inflácii Ministerstvo financií SR.

Množstvo rôznych faktorov

Bez ohľadu na zavedenie 2,5 % odvodu pre reťazce ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje, že o cene v konečnom dôsledku rozhodujú obchodníci a prax ukazuje, že náklady sa do cien nepremietajú lineárne, ale vstupuje do nich množstvo rôznych faktorov. "Ako príklad môžeme uviesť zníženie DPH na vybrané potraviny v roku 2016, ktoré síce krátkodobo prinieslo zníženie cien, avšak už po pár mesiacoch boli ceny na pôvodnej úrovni napriek tomu, že v okolitých krajinách ceny potravín v tom období stagnovali. Obchodníci teda využili situáciu na zvýšenie svojho profitu," upozornil Feik.

MPRV tiež upozornilo, že januárová inflácia je vždy relatívne vyššia ako v iné mesiace. "Napríklad minulý rok to bolo 2,2 %, a to nebol zavedený žiadny mimoriadny odvod. Čo sa týka cien potravín po zavedení odvodu napríklad obchodný reťazec Kaufland napriek odvodu avizoval zmrazenie cien a obchodný reťazec Lidl dokonca ich znižovanie," dodal Feik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok