Je dôležité prekopať rodinné rozpočty / Ako a do čoho je rozumné investovať

ta3
20.9.2022 18:49

Viac než polovica našich domácností očakáva v najbližšom roku skokové zhoršenie svojej životnej úrovne, aké tu nebolo počas posledných dvadsať rokov. Aj napriek tomu svoje financie plánujú len krátkodobo.

Odborníci na financie rodiny varujú, pripravte sa, bude horšie. Dnes je viac ako inokedy dôležité, aby ľudia prekopali rodinné rozpočty a nastavili efektívny finančný plán v dvoch nevyhnutných krokoch: šetrite a znížte výdavky a zvyšujte príjmy a ochráňte ich.

Priemerný čistý finančný majetok Slováka je 7531 eur. Tieto úspory však dostávajú v dôsledku inflácie a prudkého nárastu cien poriadne zabrať. Kým počas minulého roka stratili naše domácnosti na svojich úsporách uložených v bankách na bežných a sporiacich účtoch, či terminovaných vkladoch, neuveriteľných 1,3 miliardy eur, v tomto roku strata v dôsledku inflácie presiahla 5 miliárd eur. V záujme ochrany hodnoty úspor je rozumné tieto peniaze rozdeliť a aspoň časť z nich zainvenstovať, aby dosiahli výnos, ktorý na bežnom alebo sporiacom účte nedosiahneme. Tým znížime vplyv inflácie na vlastné úspory. 

Mýtus, že investovanie je len pre bohatých už dávno neplatí, no napriek tomu sa ho ešte časť ľudí stráni. Základ je upratať si vo svojich financiách a následne si určiť, koľko percent zo svojho zárobku môžete preinvestovať. Viac k tejto téme sa dozviete v relácii Investujeme, v ktorej bol dnešným hosťom Peter Burecka, odborník na financie z Partners Group.

Témy: inflácia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok