Lenč si myslí, že výsledkom krízy bude trojkoalícia. Matovič sa zahrá na martýra alebo spasiteľa

TA3
12.8.2022 08:11

Ultimátum strany SaS, referendum o predčasných voľbách či nový politický subjekt, ktorý by mohol osloviť nespokojných voličov. Ako vidí politickú jeseň politológ Jozef Lenč? Dozviete sa v nasledujúcom rozhovore, ktorý sme nahrávali ešte pred včerajším stanoviskom OĽaNO, že Igor Matovič aj po uplynutí ultimáta SaS zostane vo funkcii.

"Najpravdepodobnejším variantom vyústenia aktuálnej situácie bude ten, že SaS nielenže odíde z koalície, ale k 1. septembru aj ministri z vlády. Nastane situácia, kedy budú vládu tvoriť len tri politické strany. A to navzdory tomu, že premiér Eduard Heger sa vyjadril, že jeho prioritou je štvorkoalícia," povedal pre ta3 Lenč. Štvorkoalícia je podľa neho možná len vtedy, ak ustúpi SaS alebo OĽANO. 

Tvrdí, že by sme nemali podceňovať prefíkanosť Igora Matoviča, ktorý môže prísť "o 5 minút 12" s nejakým riešením, ktoré bude naoko vyzerať ako jeho prehra, no v konečnom dôsledku mu poskytne možnosť pomstiť sa tým, ktorí sa voči nemu vymedzili. 

Napríklad môže na svoje miesto nominovať človeka, ktorý bude pre SaS ešte nepriateľnejší. Matovič podľa politológa obľubuje dve pozície - je buď martýrom, alebo spasiteľom. Je možné, že tentokrát to zahrá na martýra a že bude vyžadovať ako obetu zo strany koaličného partnera v prípade zotrvania štvorkoalície jeho personálnu obetu. 

Hegerove možnosti sú obmedzené

Lenč si nevie predstaviť, že SaS by stiahla svoje požiadavky a ustúpila. "Bola by to reputačná katastrofa," reagoval. Minimálne časť voličov v prieskumoch by im tento obrat v stanovisku neakceptovala. Možnosti, ktoré má Heger, sú podľa Lenča veľmi obmedzené. 

Hovorí, že v slovenskej politike nie je nič nemožné. Myslí si, že je možné, že tu niekoľko týždňov budeme mať menšinovú vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok