Kríza v zdravotníctve zatiaľ bez riešení

TA3
10.8.2022 13:02

Viac otázok ako odpovedí a dohoda o tom, že sa dohodnú, sa presúva na pondelok. Štát vraj potrebuje ďalšie analýzy. Asi takto by sa stručne dalo komentovať utorkové rokovanie na Úrade vlády o platoch zdravotníkov. O situácii v zdravotníctve sme sa rozprávali s prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivetou Lazorovou.

S premiérom, ministrom financií aj zdravotníctva rokovali zástupcovia odborárov. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský po stretnutí skonštatoval, že ak štát nesplní ich podmienky, pristúpia lekári k podávaniu hromadných výpovedí.

Situácia je však vážna aj kvôli nedostatku sestier a ďalšieho zdravotníckeho personálu. O ich požiadavkách rokovala na Úrade vlády šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek a poslankyňa za OĽaNO Monika Kavecká. Tá však o detailoch odmietla hovoriť.

Na rokovania neboli pozvaní

Zástupcov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek na utorkové rokovania na Úrade vlády o platoch zdravotníkov opäť neprizvali. Odborári argumentujú tým, že sa rokuje o platoch, a preto sú na rokovania prizvaní oni. "Doteraz sa všetky stavovské organizácie spoločne stretávali a riešili aj otázku odmeňovania," reagovala na tento postoj odborárov Lazorová. 

Podľa prezidentky komory je dôležité rozlišovať medzi rokovaniami na úrovni tripartity, kde sa dohaduje kolektívna zmluva vyššieho stupňa, a rokovaniami o úprave zákona, ktorý sa týka miezd zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. "Toto je legislatíva, do ktorej by komory mali zasiahnuť. Je pre nás veľkým sklamaním, že na takýchto vážnych rokovaniach na úrovni vlády nás zastupujú iba odborové organizácie," uviedla Iveta Lazorová.

Profesijné organizácie držia spolu

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek tvrdí, že v okolitých štátoch sa zdravotníci navýšenia platov nemusia doprosovať. "Tieto krajiny sa poučili z obdobia pandémie, keď zistili, že ak budú chýbať zdravotníci, nebude možné zabezpečiť kvalitnú starostlivosť," zdôvodnila.

Medzi jednotlivými komorami podľa Lazorovej funguje dobrá spolupráca a všetci sa zhodujú na tom, že mzdy by sa mali navyšovať pre jednotlivé kategórie na základe koeficientov. Tvrdí, že ako komorám, tak aj odborárom ide o to, "aby sme tu mali zdravotníckych pracovníkov a o to, aby bolo o pacientov postarané".

Lákajú ich za hranice

V okolitých štátoch, predovšetkým v Českej republike, nie je záujem iba o slovenských lekárov, ale aj o zdravotné sestry. Iveta Lazorová tvrdí, že im ponúkajú náborové príspevky od 5000 eur vyššie. "Na Slovensku nevidíme, že by nemocnice s nedostatkom zdravotníckych pracovníkov ponúkli rozšírený benefičný program, ktorý by zdravotníkov zaujal," povedala.

Šéfka komory konštatovala, že najväčší nedostatok pociťujú nemocnice pri odboroch, pri ktorých je potrebné sestry dovzdelávať, napríklad anesteziologičky či inštrumentárky. Problémom je aj to, že práve po týchto špecializáciách je najväčší dopyt aj v zahraničí. "Ak budeme prichádzať o týchto ľudí, bude nám trvať veľmi dlho, kým zaškolíme nových. Celý systém sa úplne nabúra," uzavrela Lazorová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok