Kam môžeme vycestovať bez obmedzení? Dovolenková sezóna je v plnom prúde

TA3
30.6.2022 08:16

Tohtoročná dovolenková sezóna je po dvoch pandemických letách opäť bližšie k normálu. Začínajú sa prázdniny a teplé počasie láka Slovákov k moru. Kam môžeme vycestovať bez obmedzení a sú vôbec ešte potrebné covid pasy? Viac prezradil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Dobrou správou podľa Klusa je, že trend rušení obmedzení, ktorý začal v marci, pokračuje aj naďalej. Hoci sa pandemická situácia mierne zhoršila, závažné opatrenia nehrozia, ubezpečil tajomník. "Verím, že letná sezóna bude úspešná a naši občania si konečne vydýchnu," povedal.

Väčšina krajín je bez obmedzení

Množstvo štátov Európy pandemické opatrenia na leto dočasne pozastavilo. Niektoré z nich reštrikcie úplne zrušili. Martin Klus upozornil, že vo svete sú však stále krajiny, kde platia prísne opatrenia. Ako príklad uviedol Čínu, kde je po príchode nutné absolvovať niekoľkotýždňovú karanténu hradenú z vlastného vrecka.

Klus tak pred vycestovaním odporúča naštudovať si aktuálne pravidlá platné v danej krajine. Podmienky pre vstup do všetkých štátov je možné nájsť na stránkach ministerstva zahraničných vecí. Rezort zároveň vydal príručku s názvom Letná turistická sezóna 2022, v ktorej Slováci nájdu všetky podstatné informácie týkajúce sa cestovania počas leta.


EÚ predĺžila platnosť covidpasov 

Klus tvrdí, že zo strany Európskej únie ide skôr o technický krok, aby "nedošlo k nejakému zásadnejšiemu chaosu". Pripomenul, že práve európske očkovacie preukazy uľahčujú cestovanie nielen v rámci kontinentu, ale covidpasy akceptujú aj niektoré mimoeurópske krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok