Na podanie daňového priznania ostáva už iba jeden deň. Čo sa stane, ak to platcovia nestihnú?

TA3
29.6.2022 08:39

Daňovníkom, ktorí požiadali o odklad daňového priznania, zostáva už iba jeden deň. Iná možnosť na predĺženie lehoty už nebude. Čo všetko musia pri podávaní daňového priznania splniť? O téme sme sa rozprávali s Martinou Rybanskou, hovorkyňou Finančnej správy.

O odklad daňového priznania mohli požiadať fyzické aj právnické osoby do konca marca. Ľudia, ktorých trápia finančné problémy a nemôžu si dovoliť dane zaplatiť, tak získali extra čas na splnenie tejto povinnosti. Lehota im však uplynie na konci júna. Finančná správa očakáva, že prijme zhruba 168-tisíc odložených daňových priznaní.

Pomôcť vie účtovník aj online systém

Skúsení daňovníci si dokážu priznanie vyplniť aj sami, s prípadnými otázkami sa môžu obrátiť na účtovníkov, ktorí vedia byť nápomocní. Martina Rybanská odporúča aj portál Finančnej správy, kde je možné vyplniť daňové priznanie online. "Tento systém vie priznanie automaticky skontrolovať. Následne ho stačí vytlačiť, podpísať a odovzdať," priblížila proces hovorkyňa.

Pomoc občanom ponúkajú aj pracovníci call centra, ktoré pri tejto príležitosti predĺžilo úradné hodiny. Konzultanti budú k dispozícii v stredu do 19.00 hodiny a vo štvrtok až do polnoci.

Posledná šanca

Martina Rybanská upozorňuje, že do konca mesiaca je potrebné nielen podať daňové priznanie, ale dane aj zaplatiť. V prípade, že daňovník priznanie nepodá, hrozí mu sankcia do výšky až 16-tisíc eur. "Je to však tá posledná možnosť, ku ktorej by sa radi prikláňali. Radšej vyzývame daňovníkov, aby s nami komunikovali. Chceme s nimi nájsť optimálne riešenie," tvrdí.

O ďalšie predĺženie lehoty na podanie priznania sa požiadať už nedá. Ak však niekto nemá finančné prostriedky na zaplatenie daní, môže požiadať o splátkový kalendár alebo odklad platenia dane. Je však nutné preukázať závažné dôvody, pre ktoré daňovník na zaplatenie dane nemá peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok