V Bielorusku rozšírili prípady na udelenie trestu smrti. Účelom je zastrašiť opozíciu, myslí si analytik

TA3
19.5.2022 11:10

Bielorusko má rôzne prívlastky. Ide o poslednú diktatúru v Európe. Zároveň je to posledná európska krajina, v ktorej je stále možné uložiť trest smrti. Počet prípadov, v ktorých môže súd takýto trest použiť, sa v stredu rozrástol. Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko totiž podpísal zákon, ktorý umožňuje jeho uloženie za pokus o spáchanie teroristického činu. Chápanie pojmu teroristický čin v krajine je však obšírne a zahŕňa aj aktivity opozičných lídrov či rôznych organizácií. Čo podpísanie takéhoto zákona bude znamenať? To nám už povedal analytik inštitútu MEMO 98 Ivan Godarský.

Bielorusko je poslednou európskou krajinou, ktorá umožňuje použitie trestu smrti. „Je to alarmujúci ukazovateľ stavu demokracie,“ povedal analytik Godarský, ktorý ďalej vysvetlil, že v Európe boli dve krajiny, ktoré tento trest uvaľovali – ide o Bielorusko a Rusko. Od roku 1996 však má Rusko na vykonávanie trestu smrti uložené moratórium.

„Bielorusko je jedinou európskou krajinou, ktorá v 21. storočí uložila tresty smrti. Počty nie sú ľahko dohľadateľné, režim sa ch snaží systematicky utajovať,“ vysvetlil analytik. Z dostupných údajov vyplýva, že od roku 2010 bolo v Bielorusku vykonaných 15 trestov smrti.

Bieloruský právny poriadok je v tomto smere podľa analytika veľmi široký. „Účel je dosť jednoznačný. Zastrašiť akúkoľvek opozíciu, či už politickú alebo mediálnu. Spoločnosť si má uvedomiť, že je tam jediný vládca a akýkoľvek verejný náznak odporu môže byť potrestaný,“ povedal Godarský.

Použitie trestu smrti sa v stredu rozšírilo o skutkovú podstatu teroristického činu. Vnímanie teroristického činu je obšírne a podľa analytika dostávajú orgány voľnú ruku pri sankcionovaní protestujúcich v Bielorusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok