Investičná stratégia počas konfliktov / Neprepadnite panike a výhodne investujte / Ako investovať v čase vojny u susedov / Úrokové sadzby pôjdu nahor

TA3
17.5.2022 17:57

Mnoho investorov pod návalom správ o ďalších sankciách, obmedzeniach a eskalácii vojenského konfliktu podlieha panike a predáva svoje finančné aktíva. Niekedy dokonca za menej, než za koľko ich nakúpili. V tej chvíli sa pokles hodnoty portfólia stane skutočne realizovanou stratou. Viac o téme investovania v neistých časoch nám porozprávali Radim Krejčí, zakladateľ online investičnej platformy Portu a Michal Páleník, ekonomický expert.

Možno pre vás bude prekvapením, že tí najúspešnejší investori sa na túto situáciu pozerajú presne opačne. Neistota a strach totiž ženú ceny aktív dole a tie je tým pádom možné nakúpiť za výhodnejšiu cenu.

Držte sa svojej stratégie 

Na čom sa teda zakladá najúspešnejšia investičná stratégia počas konfliktov a neistoty? Dáta a historické skúsenosti úspešných investorov hovoria jednoznačne: „Najúspešnejšou stratégiou je držať sa svojej stratégie!“ Touto sa myslí dlhodobý plán investovania, ktorý ste si nastavili už v začiatkoch. Vojna na Ukrajine síce z krátkodobého hľadiska výrazne ovplyvňuje vývoj trhov, dáta však poukazujú na to, že trhy sa po podobných udalostiach väčšinou rýchlo spamätajú, a v tomto prípade aj rýchlo spamätali.  

Dni s najvyšším rastom indexov totiž historicky nasledovali krátko po tých najhorších dňoch. Keby ste sa teda rozhodli svoje portfólio odpredať, možno by ste tieto dni prepásli a následne sa na trh vracali pri vyšších cenách. Percentuálny pokles indexu S&P 500 zo svojho maxima 4. januára 2022 na jeho najnižšiu hodnotu 24. februára (začiatok ruskej invázie) bol „iba“ 14,5 %. Na porovnanie, index počas prvej vlny koronavírusu v roku 2020 poklesol o približne 35 %. 

Netreba prepadať panike

Pri navigácii svojho portfólia počas obdobia konfliktov a neistoty je dôležité, aby sme si udržali chladnú hlavu a nedopustili, aby sa z emócií stali transakcie. Prepady trhov môžu pôsobiť desivo a v prípade, že investície tvoria veľkú časť našich úspor, pohľad na klesajúcu hodnotu portfólia nás môže vyzývať k akcii. V tejto chvíli je ale najúspešnejšia investičná stratégia neprepadať panike a toto náročné obdobie jednoducho prečkať. Trhy z dlhodobého hľadiska rastú a práve tento trend je pri investovaní smerodajný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok