Rusi si mysleli, že ovládnuť Mariupoľ bude jednoduché. Na rýchly prienik do vnútrozemia zatiaľ nie sú pripravení, tvrdí reportérka

TA3
6.5.2022 13:29

Mariupoľ je pre Rusov symbolický, mysleli si, že ho ovládnu jednoducho. Ako vyzerá ruská ofenzíva na východe Ukrajiny? Padne Mariupoľ? Čo budú môcť Rusi 9. mája oslavovať? Pýtali sme sa Petry Procházkovej, reportérky českého Deník N, ktorá sa nachádza v Odese.

Na Ukrajine je aktuálne obrovský problém so všetkými pohonnými hmotami, takže akákoľvek preprava autom po Ukrajine je takmer nemožná. "Tiež sme mali veľké problémy s prepravou a zostať v tejto situácii niekde v poli je extrémne nebezpečné," uviedla reportérka českého Deníka N Petra Procházková s tým, že pohonné hmoty najviac spotrebúva práve armáda a tá má v tejto situácii prednosť.

Hlavné boje práve prebiehajú v oblasti okolo Mykolajiva. "Odborníci hovoria, že pokiaľ sa udrží Mykolajiv, udrží sa aj Odesa. Veľmi nepríjemné sú však raketové útoky," uviedla Procházková. Vyložene bezpečné miesto teraz na Ukrajine nie je. "Môžete urobiť maximum v snahe udržať sa v bezpečí, ale neviete aj tak si ho neviete zaručiť" hovorí s tým, že je náročné a nebezpečné zostať v relatívne bezpečnej lokalite, keď ruské jednotky cielene útočia aj na civilné objekty.

Rusko vyslovilo ambície dobyť čo najviac cieľov práve pred 9. májom, hovorili o viacerých mestách. "Je zvláštne, že jedna z najväčších armád sveta už viac ako mesiac v podstate stagnuje. Zatiaľ sa Rusom nepodarilo ovládnuť ani miesta, o ktorých už pred mesiacom hovorili, že sú na ich okraji," hovorí Procházková s tým, že podľa nej Rusi zatiaľ nie sú schopní nejakého rýchleho prieniku do ukrajinského vnútrozemia. "Mariupoľ im možno môže pomôcť ako akási vlajková loď," doplnila.

Témy: Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok