Ukrajinský minister zahraničia v TA3: Túto vojnu vyhráme. Nasledovať bude stíhanie vojnových zločincov z Ruska

TA3
3.5.2022 18:30

Mala to byť blesková vojna, boje na Ukrajine však trvajú už viac ako dva mesiace. Aj keď presné počty obetí nie sú známe, je isté, že boje pripravili o život tisícky ľudí. Ako dlho vydrží Ukrajina vzdorovať? Pripúšťa si Kyjev trvalé straty územia? A ako vyzerajú rokovania s Ruskom. Tak aj na tieto otázky odpovedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý prijal naše pozvanie na rozhovor.

Rusko mobilizuje čoraz viac zdrojov, aby vytlačilo ukrajinské sily z Donbasu. "Naši vojaci heroicky chránia našu krajinu a myslím, že nebudem preháňať ak poviem, že prebieha boj o každý meter štvorcový ukrajinskej pôdy," uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Počty obetí prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine nie sú jednoznačné. Podľa Kulebu je zatiaľ dôležitá opatrnosť pokiaľ ide o počet obetí, pretože vojna prebieha a nebolo by vhodné nadsadiť alebo uviesť príliš nízky počet obetí. "Jednoznačne však môžeme povedať, že o život prišlo viac civilistov, ako vojakov," doplnil.

Vojna prebieha na rôznych miestach avšak najhoršie je na tom aktuálne Azovstaľ. Rusko ho bombarduje a snaží sa naň zaútočiť. Počas posledných dní sa však podarilo niekoľko tisíc civilistov evakuovať. "Obranu Azovstaľu už môžeme nazvať legendárnym bojom vojakov a civilistov," hovorí ukrajinský minister zahraničných vecí.

Kuleba vyjadril vďaku všetkým krajinám, ktoré Ukrajine pomáhajú rôznymi spôsobmi. "V tomto kontexte by som konkrétne rád poďakoval Slovensku, za to že stojíte pri Ukrajine, a že ste nám poskytli všetko, čo bolo možné z hľadiska podpory armády a podpory Ukrajiny ako krajiny. Slovensko by malo slúžiť ako príklad pre ostatné krajiny," uviedol Kuleba.

"My vyhráme túto vojnu a potom príde k druhej fáze, ktorou bude stíhanie vojnových zločincov z Ruska," vyjadril sa Kuleba v súvislosti s masovými hrobmi na Ukrajine. Doplnil, že počas nasledujúcich dní nedôjde k väčším zmenám na frontovej línii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok