Macron aj Le Penová sa zmenili. Čo im vyčítajú mladí voliči?

TA3
11.4.2022 10:31

Vo Francúzsku sa opakuje déja vu. Po prepočítavaní volebných hlasov je isté, že do druhého kola prezidentských volieb postúpil Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marin Le Penová. Obháji súčasný prezident svoj mandát? A ako vyzerala volebná kampaň? O týchto témach sme sa rozprávali s analytikom Jurajom Hajkom a s analytičkou z výskumného centra AMO, Zuzanou Šimek.

Obaja prezidentskí kandidáti sa zmenili. "Na začiatku prevládali ľavicové témy. Macron kládol veľký dôraz na ekológiu, ale už po roku odstúpil jeho minister životného prostredia, lebo Macron v týchto témach podľa neho nerobil dosť. A to mu presne vyčítajú aj mladí voliči," uviedol Hajko.

Macron následne z časti prebral rétoriku pravice. "Le Penová si naopak povedala, že sa jej podarí uspieť, ak sa posunie trochu do stredu," doplnil s tým, že kedysi boli omnoho rozdieľnejší, ale teraz sú tam isté podobnosti najmä v bezpečnostných témach.

Le Penová si od situácie na Ukrajine držala nepatrný odstup avšak neskôr sa vyjadrila, že táto situácia je neprijateľná a veci treba vyšetriť. "Bol v tom cítiť alibizmus, ale bolo cítiť, že sa snaží držať si odstup a skôr to hrať na ten štýl komunikácie, že ak sa niečo hrozné stalo, je to dôvod na obavy," hovorí Hajko.

Macron sa počas svojej vlády musel vysporiadať s niekoľkými krízami. Mal síce pripravený program avšak obdobie jeho vlády zasiahla pandémia a vojna na Ukrajine. "Nemohol dokončiť svoje projekty a to je jeden z dôvodov, pre ktorý chce obhájiť post prezidenta," hovorí analytička Zuzana Šimek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok