Svet smeruje ku katastrofickému zvýšeniu teplôt. Na zníženie emisií máme podľa OSN tri roky

TA3
5.4.2022 11:00

Ľudstvo má necelé tri roky na zníženie emisií, ak chceme, aby Zem zostala obývateľná. Vo svojej správe to uvádza Medzivládny panel OSN pre zmenu klímy. Čo všetko vyplýva z nového dokumentu sme si povedali v štúdiu s koordinátorkou klimatickej koalície Luciou Szabovou.

Viaceré štáty už začali robiť rôzne opatrenia na to, aby sa znižovali emisie skleníkových plynov. Deje sa to však pomaly a opatrne. Z nového dokumentu Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy vyplýva, že teraz ovplyvňujeme to, čo sa stane o desiatky rokov neskôr.

Svet smeruje ku katastrofickému zvýšeniu teplôt o vyše tri stupne, čo je v globálnom meradle obrovská zmena. "Každá desatina stupňa znamená extrémne zmeny v počasí i nepredvídateľnosť javov. V niektorých oblastiach bude viac sucha, môžu prísť následne záplavy, ktoré môžu mať ničivé dôsledky," hovorí Szabová, ako príklad prejavu klimatickej zmeny uviedla aj tornádo v susednom Česku. Na to, aby sme udržali oteplenie pod jeden a pol stupňa, je podľa nej potrebné veľmi rýchlo konať, nastaviť opatrenia a robiť ich cielene.

Klimatická zmena spôsobí aj obrovské sociálno-ekonomické problémy. Podľa OSN máme každoročne 20 miliónov utečencov, ktorí sa presúvajú, pretože podmienky, v ktorých žijú, už pre nich nie sú udržateľné. K problémom klimatických zmien, ktoré ovplyvňujú život na Zemi, sa podľa Szabovej musíme postaviť globálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok