Rusi ho zajali a väznili takmer týždeň. Aký je príbeh starostu ukrajinského mesta Melitopoľ?

TA3
29.3.2022 14:22

Odmietol sa podriadiť ruskej okupácii, napokon ho zajali a väznili takmer týždeň. Príbeh zadržiavaného starostu ukrajinského mesta Melitopoľ Ivana Fedorova obletel celý svet. Napokon sa ho podarilo oslobodiť výmenou za deviatich zajatcov. Viac povedal sám Fedorov v rozhovore pre TA3.

Čelil psychickému tlaku, mučili pred ním ľudí

Uniesla ho tajná služba Ruskej federácie, ktorá ho vinila z toho, že financoval teroristickú skupinu. Ruské vojská od starostu Melitopoľa požadovali, aby vyhlásil kapituláciu. Podľa jeho slov na neho vyvíjali psychický tlak, mučili pred ním ľudí, vypočúvali ho v prítomnosti piatich až siedmich ozbrojených vojakov a snažili sa tak dosiahnuť svoje ciele.

"Mali zakázané so mnou komunikovať, bol som pozbavený akýchkoľvek informácií, nevedel som, čo sa deje s mojimi príbuznými alebo v meste. Boli to vojaci, ktorí prišli na ukrajinské územia, aby zabíjali civilné obyvateľstvo," uviedol starosta mesta.

Situácia v Melitopole je kritická

Úlohou ruskej armády je podľa neho aktuálne vytvoriť v mestách humanitárnu katastrofu. Opísal aj situáciu v Melitopole. "Nemáme lieky, väčšina obchodov nefunguje, chýba tovar, nie sme schopní platiť dôchodky. Nemáme takmer žiadne pohonné hmoty. Humanitárna pomoc, ktorá bola vyslaná zo Záporožia, do Melitopoľa prišla, ale bola rozkradnutá okupantmi. Ich úlohou je páchať genocídu na nevinnom obyvateľstve," dodal.

Melitopoľ je podľa neho jednotný v tom, že chce byť proeurópsky. "Obyvatelia chcú žiť v jednotnej Ukrajine a zo strany Ruska nepotrebujú žiadne oslobodenie," dodal. Aktuálne cestuje po krajinách Európskej únie. S akým cieľom? Nie všetky štáty podľa neho chápu, o čo ide.

"Vojna nie je len medzi Ukrajinou a Ruskom, ale medzi ozbrojenými zložkami Ruskej federácie a celým civilizovaným a demokratickým svetom. EÚ a všetky členské štáty si musia uvedomiť, že ak Ukrajina nezvíťazí, Putin príde s armádou aj do európskych štátov," povedal s tým, že európske krajiny chce aj naďalej presviedčať o tom, že sa majú zjednotiť v prospech ukrajinského víťazstva. "Vtedy aj krajiny EÚ budú bezpečné," dodal.

Ako vníma prezidenta Zelenského? Prejavil sa vraj ako človek, ktorý nezradí svoju krajinu. "Ukrajina sa nevzdá tak, ako si to Rusko predstavuje. Čakáme na výsledky rokovaní, chceme, aby boli hmatateľné," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok