Slovensko vyprodukuje až 13,1 milióna ton odpadu. Ako s ním efektívne nakladať?

TA3
23.3.2022 15:42

Ako efektívne nakladať s odpadmi? To je téma, ktorá sa v poslednej dobe dostáva čoraz viac do popredia. Triedenie a recyklácia odpadov neboli ešte nikdy dôležitejšie. Ako je na tom Slovensko a čo môžeme robiť, aby sme recyklovali viac? Odpovedali nám generálny riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenka a generálny riaditeľ spoločnosti Natur-Pack Michal Sebíňa.

Ako je na tom Slovensko, čo sa týka odpadu? Kde sa nachádza v európskych štatistikách? "Množstvo odpadu stále rastie. Vízia bezodpadového hospodárstva je iba utópiou. Nefunguje to takto ani v krajinách ako je Švédsko, Dánsko alebo Nemecko. V týchto krajinách si uvedomili, že správnym riešením pre nakladanie s odpadmi je, že všetko, čo je možné zrecyklovať, zrecyklujú. To čo nie je možné zrecyklovať, jednoducho využijú ako palivo. Pozitívne však je, že čísla, ktoré hovoria o recyklácii na Slovensku, rastú. Máme potenciál, aby sme mieru recyklácie ešte zvýšili," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenka.

Slovensko vyprodukuje 13,1 milióna ton odpadu. "Komunálny odpad predstavuje k celkovému pomeru zanedbateľné číslo 2,4 milióna ton odpadu. Zvyšok predstavuje odpad z priemyslu. Priemerný Európan vyprodukuje 505 kilogramov ročne a priemerný Slovák o čosi menej, okolo 450 kilogramov. Veľký rozdiel na Slovensku je aj medzi regiónmi. Kým Košičan vyprodukuje 363 kilogramov, priemerný Trnavčan až dvakrát toľko. To už je úroveň tvorby odpadu v Rakúsku. Rozdiel je v tom, že v Rakúsku skončia na skládkach asi 2 %, na Slovensku je to zhruba polovica,zhodnotil Christenka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok