Žilinka pre TA3: Tragická udalosť, ktorú prežíva ukrajinský ľud, sa zneužíva na sebaprezentáciu a útoky na prokuratúru

TA3
9.3.2022 13:33

Na Ukrajine naďalej zúri vojna. Mierové rokovania doposiaľ nevideli k stiahnutiu vojsk. Vyšetrovacie orgány viacerých krajín Európskej únie už vedú trestné konania pre vojnové zločiny a Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa k nim pripojí. Mal by sa Vladimir Putin postaviť pred medzinárodný trestný súd v Haagu a čeliť obvineniam za vojnové zločiny? Pozrite si exkluzívne Štúdio TA3 s Marošom Žilinkom.

Vydaním uznesenia o začatí trestného stíhania sa Slovenská republika pripojila k Estónsku, Litve, Poľsku a Nemecku, ktorých orgány začali strestné stíhania pre vojnové trestné činy v súvislosti s agresiou ozbrojených síl Ruskej Federácie na území Ukrajiny. 

Žilinka zdôraznil, že trestné stíhania pre vojnové trestné činy nie sú jednoduchou ani každodennou záležitosťou. Tieto konania sú podľa neho zložité a treba ich koordinovať tak, aby bolo možné použiť dôkazné prostriedky pred príslušnými súdmi.

Žilinka deklaroval jasný postoj k Rusku ako k pôvodcovi nevyprovokovanej agresie voči Ukrajine. Po vypuknutí vojny Generálna prokuratúra SR oznámila ruskej prokuratúre, že program spolupráce slovenská strana nebude napĺňať. "Žiadne programy spolupráce naplnené nebudú," zdôraznil Žilinka.  Zároveň si myslí, že tragická udalosť, ktorú prežíva ukrajinský ľud, sa zneužíva na sebaprezentáciu a útoky na prokuratúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok