Pandémiu tu máme už dva roky. Podľa Krčméryho nás naučila aj to, ako sa pripraviť na krízu

TA3
6.3.2022 14:38

Prvý laboratórne potvrdený prípad ochorenia Covid-19 sme na Slovensku zaznamenali pred dvoma rokmi, teda šiesteho marca 2020. Prvopočiatky pandémie tohto ochorenia však siahajú až do roku 2019, keď sa prvé prípady objavili na území Číny. V Štúdiu TA3 bol infektológ a odborník na tropickú medicínu, profesor Vladimír Krčméry.

"Ako konzílium sme sa nakoniec vždy dohodli, prijímali sme rozhodnutia aj hlasovaním," uviedol Vladimír Krčméry v TA3. Výhoda bola podľa neho aj v tom, že fungovali ako poradný orgán ministra. O to väčšia ale bola tá zodpovednosť. "Dávali nám za vinu, že nám niektoré rozhodnutia dlhšie trvali, nebolo to však vôbec jednoduché," spresnil s tým, že mnohokrát si museli vyžiadať viaceré informácie zo zahraničia.

Konzílium podľa neho nebolo príliš v obľube, lebo prijímalo nepopulárne rozhodnutia, v čase pandémie je to však pdoľa neho nutné, ak chcú byť odborníci autentickí a pravdiví. V očkovaní sme bohužiaľ stále na chvoste Európy. "Na Slovensku sú ľudia veľmi nedôverčiví, niektoré internetové médiá z toho žijú," dodal.

Hovoril tiež o množstve dezifnormácií, ktoré pandémiu sprevádzajú. Hodnoty slovenského národa sú podľa Krčméryho súčasťou takzvaného syndrómu nezvládnutej slobody. "Ten nastáva vtedy, keď nie je symbióza medzi slobodou a zodpovednosťou, preto máme aj takú nízku zaočkovanosť," dodal. Pandémia nás však podľa neho za posledné dva roky naučila najmä pripraviť sa na krízy i tragédie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok