TA3 z Ukrajiny: Záporožská elektráreň Rusom slúži aj na vydieranie. Je to obrovská energetická zbraň

TA3
4.3.2022 10:52

Ukrajinské mestá sú pod paľbou. Boje sa odohrávajú na viacerých frontoch. Mariupoľ je bez vody a elektriny. Najnovšie vystrašila ľudí správa o útokoch a následnom požiari pri Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá už padla do rúk Ruska. Aj o tom sme hovorili s českým novinárom a spolupracovníkom TA3 Martinom Dorazínom, ktorý dianie na Ukrajine sleduje už niekoľko týždňov.

Materiál propagandy

"Zatiaľ to vyzerá, že Záporožská elektráreň je skutočne v rukách Rusov. Zábery, ktoré vznikli priamo na mieste, ukazujú na prístupovej ceste k elektrárni stovky kusov ukrajinskej aj ruskej vojenskej techniky," priblížil Dorazín.

"Rusi pravdepodobne donútili starostu mesta Enerhodar, kde sa nachádza elektráreň, k vyhláseniu na kamery. Vyzeral pritom nešťastne a snažil sa naznačiť, že naňho spoza kamery mieria ruskí vojaci, preto je potrebné brať jeho slová s veľkou rezervou. So sklopenými očami a pohľadom do stola povedal, že Rusi vlastne nestrieľali na civilistov ani na civilné objekty. Bolo jasné, že bol prinútený to povedať," skonštatoval Dorazín.

Z videa vyplynulo, že zamestnanci sú v elektrárni a situáciu majú pod kontrolou, Dorazín však upozorňuje, že ide o vynútené slová, čo potvrdili aj ľudia zo záporožskej administratívy. "Dokonale to vypovedá o situácii. Rusi nútia ľudí klamať a hovoriť nepravdu, pretože videomateriál Ukrajincov nepresvedčí, ale môže pomôcť presvedčiť ruskú verejnosť," doplnil novinár. Z týchto videí sa stáva materiál propagandy. Starosta Dmytro Orlov na videu tvrdí, že Rusi strieľali slepými nábojmi a neútočili na civilistov, pritom na mieste sú zranení aj mŕtvi.

Rusi idú po civilnej infraštruktúre

Rusi sa pri svojom postupe snažia ovládnuť veľké oblastné centrá, pričom energetické štruktúry ako elektrárne sú pre nich prostriedkom vydierania, ale aj usmerňovania energetických tokov. Záporožská jadrová elektráreň podľa Dorazína produkuje až pätinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. "Je to obrovská energetická zbraň v rukách Rusov, už nehovoríme o tom, že by to celé mohlo vybuchnúť, želajme si všetci v celej Európe, ako hovoril prezident Zelenskyj, aby k tomu nedošlo. Potom sa bude musieť evakuovať celá Európa, ak vybuchne táto jadrová elektráreň," zhrnul Dorazín.

Novinár zdôraznil, že Rusi netaja, že im nejde len o vojenskú, ale aj o civilnú infraštruktúru. "V Mariupole to dokázali, vyradili z prevádzky vodovody aj elektrické siete a kúrenie. Zdá sa, že v tom budú tvrdo pokračovať, pokiaľ ich niekto nezastaví," povedal Dorazín s tým, že už nejde len o Ukrajinu, ale o nás všetkých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok