Ruská armáda nepôsobí príliš profesionálne, chýba aj motivácia. Konflikt však stále môže eskalovať

TA3
2.3.2022 10:20

Ťažké boje prebiehajú vo viacerých oblastiach Ukrajiny. Informácie z terénu sa líšia v závislosti od toho, ktorá strana o týchto bojoch informuje. O tom, čo majú pod kontrolou Rusi a čo Ukrajinci, sme hovorili s Janom Šírom z Inštitútu medzinárodných štúdií Karlovej Univerzity.

"Hlavnou správou je, že Ukrajina ako štát prežila, má akcieschopnú vládu a že nepadlo hlavné mesto, to je asi to najdôležitejšie," zhrnul analytik. Poznamenal, že Rusi sa zjavne usilovali o bleskové prevzatie Kyjeva, čo sa im nepodarilo.

Z ruského pohľadu najlepšie sa operácia vyvíja na juhu Ukrajiny. Ak ide o zábery poničeného centra Charkova, Šír vysvetlil, že nejde ani tak o výsledok prudkých bojov, ako o dôsledok raketového ostreľovania. Jeho hlavným účelom je pritom demoralizovanie obyvateľov Ukrajiny. Masívny ruský konvoj sa aktuálne nachádza pri severných hraniciach Kyjeva, na čom sa zatiaľ nič nemení.

Je evidentné, že ruský prezident Vladimir Putin počítal s rýchlejším postupom svojich vojsk v anektovanej Ukrajine. Podľa Šíra sa ukazuje, že ruská armáda nepôsobí príliš profesionálnym dojmom. "Najmä vojaci, čo sú veľmi často branci základnej vojenkej služby, nepôsobia príliš motivovaní a nevedia, za čo vlastne na území cudzej krajiny bojujú," zhodnotil. Šír zdôraznil, že Rusi majú aj naďalej prostriedky na eskaláciu konfliktu. Môžu využiť ničivejšie zbrane, ale aj viac zapojiť Bielorusko.

Analytik zdôraznil, že z politického hľadiska predstavuje ukrajinská operácia pre Putina už dnes "ohromnú strategickú prehru", nie je však garantované, že by vojna mala v dohľľadnom čase skončiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok