Bolí to, keď moja krajina horí, hovorí Ukrajinka na Slovensku. Trpia aj tí, ktorých chcel Putin "zachraňovať"

TA3
28.2.2022 08:14

Na vojnový konflikt najviac doplácajú nevinní civilisti, ženy a deti. Tí, ktorí môžu, utekajú cez hranice k svojim rodinám, priateľom, mnohí nemajú cieľ, len chcú odísť od vojny čo najďalej. Denne vídame obrázky zúfalých ľudí, aj tých, ktorí nevedia utiecť a ukrývajú sa. V Raňajkách sme sa rozprávali s Ukrajinkou Tatianou Nágelovou, ktorá žije na Slovensku, no má silné väzby na Ukrajinu.

"Bolí to, keď viem, že moja krajina dnes horí," povedala Nágelová s tým, že má dve krajiny, Slovensko a Ukrajinu a súčasná situácia je pre ňu náročná. Nágelová pochádza z ruskojazyčného prostredia, no na Ukrajine sa ako menšina nikdy necítila. "Rusky hovoriace prostredie na juhu Ukrajiny je skôr vo väčšine, povedala by som. Počas všetkých tých rokov som nevnímala nijakú nenávisť, že by nás chceli utláčať. Bolo to tak a je to ta doteraz," priblížila.

Nágelová zdôraznila, že v pivniciach sa pred ruským útokom ukrývajú aj ruskojazyční obyvatelia Ukrajiny, ktorých prišlo Rusko podľa prezidenta Vladimira Putina "zachrániť". "Nedáva to proste zmysel," skonštatovala. Ukrajina je dnes podľa nej bilingválna. "Jazyk dnes Ukrajincov nedefinuje. Ja som Ukrajinka a môj rodný jazyk je ruský," vysvetlila.

Ukrajinci smerujú do krytu, kedykoľvek zaznie siréna, či je noc alebo deň. "Nie všetky úkryty samozrejme vyzerajú tak ako v správach. Kyjevské metro je krásne, ľudia sa ukrývajú aj tam, ale ukrývajú sa aj v pivniciach domov, robia, čo môžu, aby prežili. Opúšťajú svoje byty a trávia hodiny v podmienkach, ktoré si tu my nevieme ani predstaviť," priblížila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok