Sankcie ruskú agresiu okamžite nezastavia. Boje budú ešte tvrdé, myslí si politológ Marušiak

TA3
26.2.2022 21:24

Boje pokračujú, ako to vyzerá na Ukrajine a čo ešte môžeme očakávať? O situácii sme sa rozprávali s politológom Jurajom Marušiakom. Spojili sme sa aj so spolupracovníkom TA3 Martinom Dorazínom, ktorý je v Mariupoľe a aj s redaktorom Petrom Revúsom, ktorý poskytol informácie zo slovensko-ukrajinskej hranice.

"S takýmto scenárom ruská strana nepočítala, že odpor bude taký silný," uviedol politológ Juraj Marušiak o situácii na Ukrajine. Rusko zatiaľ ale podľa neho neposlalo do bojov svoje najkvalitnejšie sily. Na prvý prelom využilo mladých a menej vycvičených vojakov základnej služby.

"Prežívame novú studenú vojnu, humanitárnu katastrofu," uviedol s tým, že konflikt by sa dal prirovnať aj ku Kórejskej vojne, pdoľa neho je to však už horšie. Ako hodnotí prezidenta Zelenského? Zo začiatku podľa politológia pôsobil ako "ukrajinský Matovič, ktorý si mýlil divadlo s politikou", situácia sa však zmenila. "Najmä v tejto situácii sa z neho stal štátnik," dodal.

USA informovali, že najťažšie boje sa zatiaľ zvádzajú o Charkov i v okolí Kyjeva. Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny, významné priemyselné centrum a podľa Marušiaka má pre Rusov aj symbolický význam.

O situácii v Mariupoľe informoval spolupracovník TA3 Martin Dorazín. "Mariupoľ očakáva veľký ruský úder zo všetkých smerov," uviedol v rozhovore. Podľa neho čaká mesto osudová a zrejme jedna z najťažších nocí. Časť mesta už nemá elektrinu, niekde nemajú ani vodu.

Marušiak doplnil, že ukrajinské sily zatiaľ čelia agresii samé len s nepriamou pomocou dodávok materiálu a zbraní. Útoky však prichádzajú zo všetkých strán. "Konanie Ruska sa stáva nepredvídateľným," uviedol Marušiak s tým, že by sme mali urobiť všetko preto, aby sme zabránili jadrovej vojne. Boje budú podľa neho pokračovať a budú veľmi tvrdé. "Ani sankcie okamžite nepomôžu, dlhodobejším spôsobom môžu oslabiť ruskú ekonomiku, ale agresiu okamžite nezastavia," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok