Humanitárne organizácie vyčkávajú, situácia je neprehľadná. Hľadajú ľudí, ktorí by ubytovali Ukrajincov

TA3
25.2.2022 11:34

Situácia na Ukrajine je neprehľadná a ohrozené sú aj životy bežných ľudí, civilistov. Spia oblečení s kufrom po ruke a čakajú čo sa stane. Tí, čo z Ukrajiny odišli, si stihli zbaliť len zopár vecí a teraz sú odkázaní na humanitárnu pomoc. Organizácia človek v ohrození ponúka pomocnú ruku Ukrajine, ale aj Slovensku, pretože tento konflikt sa nás ako susednej krajiny priamo dotýka. Viac povedala riaditeľka organizácie Andrea Najvirtová.

Ako štát, tak aj samosprávy majú pripravené kapacity na ubytovanie vojnových utečencov. Kým sa však systém rozbehne, Organizácia človek v ohrození hľadá ľudí, ktorí by ubytovali Ukrajincov vo svojich vlastných priestoroch. "Vyzvali sme ľudí, ktorí majú také možnosti, aby sa prihlásili," povedala Najvirtová.

Ľuďom, ktorí váhajú či uvažujú o ubytovaní ľudí z Ukrajiny, Najvirtová pripomína, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred bojmi, chcú si zachrániť život a sú v traumatickej situácii. "Ide najmä o ženy a rodiny s deťmi," spresnila. Situácia na Ukrajine je zatiaľ neprehľadná a chaotická, prioritou je podľa Najvirtovej bezpečnosť ľudí.

"Ľudia v týchto hodinách utekajú pred bojmi, schovávajú sa v bezpečí. Mimovládne humanitárne organizácie momentálne vyčkávajú, ako sa vyvŕbi situácia, kde bude možné poskytovať pomoc, v ktorej časti územia, a či vôbec," priblížila s tým, že pomáhať začnú tak rýchlo, ako sa bude dať. V prvých hodinách sa bude pomoc týkať krízového ubytovania, potravín, finančnej pomoci, zdravotnej pomoci.

Najvirtová skonštatovala, že na Slovensko aj do ďalších štátov sa chystá veľký počet ľudí, ktorí utekajú pred bojmi. "Ich potreby budú podobné, ubytovanie, strava, psychologická podpora, plus riešenie právneho status na území Slovenska či iných štátov," vysvetlila Najvirtová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok