Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Kuciakova práca bola pre Kočnera hrozbou

TA3
21.2.2022 11:51

Štyri roky. Presne toľko času ubehlo od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vrah si svoj trest odpykáva za mrežami, objednávateľ tejto popravy ale stále nie je známy. O téme sme sa rozprávali so šéfredaktorom portálu Aktuality.sk Petrom Bárdym.

Kuciak zaplatil za prácu životom

"Mal byť budúcnosťou slovenskej investigatívnej žurnalistiky. Bol architekt novej generácie a novej formy investigatívnej žurnalistiky, rýchlo napredoval, nerozumel som, kde v sebe berie tú ochotu a dobrotu pomáhať aj kolegom v pracovných veciach. Bol to obrovský talent a dobrý človek," uviedol šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. Podľa neho Kuciak zaplatil životom za prácu, ktorú robil dobre.

Ako tieto udalosti ovplyvnili prácu novinárov a aké majú postavenie v spoločnosti? "Po vražde bola verejná mienka naklonená v prospech novinárov, aj preto vláda Petra Pellegriniho začala riešiť ochranu médií, neskôr to ale vyšumelo," uviedol. Líder opozičného Smeru Robert Fico dnes podľa neho už nemá ani potrebu tajiť svoju nenávisť k médiám, ktoré sa dostali do celkom inej pozície. "Po protestoch prišla zmena, ten impulz bol masívny. Vyvolalo veľkú vlnu nevôle to, že zrazu si niekto objednal vraždu mladých ľudí," dodal Bárdy.

Dnešné nálady časti politického spektra sú voči médiám podľa neho veľmi tvrdé. Podľa novinára sú dokonca na mieste obavy, aká bude pozícia médií v krajine, ak by sa časť opozície dostala k moci.

"Nemáme slúžiť vládam, ale kontrolovať demokraciu v štáte, nie je to vždy v súlade s tým, ako to vidia politici," povedal. Novinári by podľa neho mali vedieť prijať aj kritiku zo strany politikov. "Na druhej strane by to nemalo prekračovať určité hranice, keď sa začnú vyhrážať alebo nás označovať za zločineckú skupinu," spresnil.

Bárdy očakáva spravodlivý rozsudok

Čo ešte očakáva od procesu o vražde Kuciaka a Kušnírovej? "Spravodlivý rozsudok," uviedol s tým, že je presvedčený o tom, že Marian Kočner mal najväčšiu motiváciu objednať si vraždu Jána Kuciaka. "Bol pre neho nepriateľ číslo jeden, Kočner sa cítil silný a neohrozený, Kuciakova práca bola pre neho hrozbou," dodal.

Napriek tomu, že dnes doba médiám a novinárom veľmi nepraje, je podľa neho dôležité, aby zotrvali a držali sa faktov. "Je dôležité byť dôveryhodný, neustúpiť kvalite a veriť, že aj táto situácia sa zmení," uviedol Bárdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok