Nekvalitné potraviny ohrozujú najmä školákov a seniorov. Prečo zlyháva kontrola?

TA3
11.2.2022 15:34

Agrorezort varuje pred nákupom poľských potravín. Poliaci totiž označili svoje mäso za najnebezpečnejšie v celej Európskej únii. Prečo sa tieto produkty objavujú na pultoch slovenských obchodov? Rozprávali sme sa s predsedom Slovenskej aliancie moderného obchodu Martinom Krajčovičom.

Poľsko je obrovským producentom potravín. Medzi nimi sa nájde množstvo kvalitných, ale aj nekvalitných. Veľké obchodné siete spolupracujú s rokmi overenými dodávateľmi. Systém zlyháva pri dodávaní potravín cez iné distribučné kanály. "Problém sa týka napríklad ambulantného predaja či zariadení verejného stravovania. Pri školských zariadeniach alebo pri zariadeniach sociálnych služieb nie je kontrola toku potravín a nakupuje sa tu aj od pochybných distribútorov. Najdôležitejším kritériom je nízka cena," vysvetlil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu. 

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan avizoval posilnenie kontrol dovážaných potravín z Poľska. Podľa Krajčoviča však nebude možné skontrolovať všetko, pretože ambulantný predaj je rýchly.

Nekvalitné potraviny sa môžu dostať do škôl alebo do zariadení sociálnych služieb, kde sa stravujú ohrozené skupiny. „Problémom je veľmi rýchly obrat. Akonáhle tieto zariadenia nakúpia, hneď to spotrebujú. To sa týka aj reštaurácií. Kontrola podnikov verejného stravovania je náročná. Vo veľkej obchodnej sieti prechádzajú produkty kontrolami a sú pre spotrebiteľa bezpečnejšie,“ povedal Krajčovič. Podľa neho v zariadeniach verejného stravovania situáciu komplikuje skutočnosť, že pri rýchlom obrate, kedy sa potraviny zužitkujú zo dňa na deň, nie je priestor na odobratie vzoriek a ich následnú kontrolu.

Vo veľkých obchodných sieťach je podľa Krajčoviča mäso bezpečné bez ohľadu na to, z ktorej krajiny pochádza. Tieto produkty prechádzajú množstvom kontrol. Vyhodnocujú sa nielen kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ale obchodníci majú prísne nastavené kritériá kvality.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok