Vláda verí, že život na Slovensku sa vráti v marci do normálu. Čo si myslí virológ?

TA3
11.2.2022 13:25

Vláda tento týždeň oznámila, že život na Slovensku by sa mohol v marci vrátiť do normálu. Postupne bude uvoľňovať proti-pandemické opatrenia. O aktuálnej situácii v súvislosti s vlnou omikronu sme sa rozprávali s virológom Fedorom Čiamporom. Ten tvrdí, že uvoľňovanie opatrení súvisí najmä s tým, že populácia je v značnej miere zaočkovaná a premorená po infekcii. Čiže medzi obyvateľstvom cirkuluje už značná hladina protilátok.

Uvoľňovanie opatrení podľa Čiampora súvisí s vyššou zaočkovanosťou obyvateľstva, ale tiež premorenosťou. V populácii cirkuluje vyššia hladina protilátok, preto je nebezpečenstvo menšie. Uvoľňovanie je teda na mieste.

Počas jari či v lete by sme sa mohli postupne vrátiť k životu, ako sme ho poznali pred pandémiou. Prenos ochorenia alebo jeho šírenie sa spomalí, myslí si Čiampor. Rozdiel medzi nezaočkovanými, ktorí covid prekonali, a zaočkovanými tromi dávkami je najmä v tom, že zaočkovaní majú dlhodobejšiu hladinu protilátok. „Absolútne nezaočkovaní sú nechránení ďalej a vystavujú sa riziku pri cestovaní, pri kontakte, že budú infikovaní,“ vysvetľuje virológ.

Otázne je aj to, ako dlho vydrží ochrana pred nákazou po prekonaní omikronu. Niektoré z najnovších štúdií totiž uvádzajú, že hladina protilátok v tele po prekonaní omikronu je štyri až päťkrát nižšia, ako to bolo pri delte. Najúčinnejšia je hladina protilátok po troch dávkach očkovania. „Zdá sa, že štvrtá dávka nebude potrebná,“ dodal s tým, že sa tak stane len v prípade, ak nevznikne ďalšia mutácia, ktorá by úplne odolávala protilátkam získaným očkovaním alebo prekonaním koronavírusu.

Americkí vedci u netopierov zistili ešte asi 200 ďalších koronavírusov, Čiampor ale nepredpokladá, že by iná veľká epidémia mala prísť skôr ako o 10 až 20 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok