Rozhodne nejde len o vojenské cvičenie. V napätí medzi Ruskom a Ukrajinou diplomacia zatiaľ nepomáha

TA3
10.2.2022 11:00

Kríza okolo Ukrajiny sa nekončí. V Bielorusku sa začalo vojenské cvičenie s Ruskom. Do Európy postupne prichádzajú americkí vojaci. Na druhej strane prebieha tento týždeň séria diplomatických stretnutí, v snahe zabrániť vyostreniu konfliktu. O tom, aká vážna je situácia a čo chce Rusko, ale aj západné krajiny dosiahnuť, sme sa rozprávali s analytikom výskumného centra AMO Petrom Boháčkom.

Podľa NATO je v rámci najnovšieho vojenského cvičenia v Bielorusku rozmiestnený najväčší počet ruských síl od konca studenej vojny. Boháček zdôraznil, že rozhodne nejde len o vojenské cvičenie. "Ide o masívny presun hlavných bojových vojsk a jednotiek Ruska v rámci príprav na možnú inváziu," povedal. Či už sa invázia uskutoční, alebo nie, je podľa neho druhá otázka. 

Presuny vojsk sú v súčasnosti pre Rusko hlavným nástrojom k dosiahnutiu cieľa, ktorým je zmena "bezpečnostnej architektúry v Európe". Rusko chce zároveň oslabiť NATO v jeho rozširovaní. Boháček pripomenul, že aj po niekoľkých týždňoch vyjednávania neprichádza žiadne riešenie a požiadavky Ruska sú nerealizovateľné. "Momentále to vyzerá, že po stagnácii diplomatického vyjednávania sa opäť otvára vojenská možnosť ako ďalší nástroj, ktorý teraz Vladimír Putin môže použiť," vyjadril sa analytik.

To hlavné, čo priniesli doterašie vyjednávania, podľa nalytika bolo, že Nemecko je momentálne omnoho odhodlanejšie zabrániť Rusku vo využívaní plynovodu Nord Stream 2. Na druhej strane sme videli, že ruský prezident nemá úplne snahu a potrebu vyjednávať s Európou či s Francúzskom, pretože pre neho sa konflikt v prvom rade týka nie Ukrajiny, ale Spojených štátov, priblížil Boháček. Putinovi ide o to, aby sa zmenila rola USA v súvislosti s bezpečnosťou v Európe, zdôraznil Boháček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok