Timmermans v TA3: Slovensko môže byť lídrom a ukázať Európe, ako vytvoriť udržateľný priemysel

TA3
4.2.2022 08:59

Prechod na udržateľné zdroje energie je budúcnosťou Európskej únie. V TA3 sme privítali výkonného podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa, ktorý zodpovedá aj za zelenú dohodu EÚ. Aké miesto má v tejto transformácii Slovensko a kedy by EÚ mohla dosiahnuť uhlíkovú neutralitu?

Zelené opatrenia pre budúcnosť

"Je dôležité, aby sme prešli k udržateľným druhom energie, aby sme menili dopravu na dopravu s nulovými emisiami a ekonomiku zmenili na cirkulárnu," uviedol Timmermans. Podľa neho sa už nachádzame v klimatickej kríze a tieto opatrenia ju majú zmierniť aj pre budúce generácie.

Balík Fit for 55 z plánu Európskej únie má prispieť ku klimatickej neutralite do roku 2050. Ide o zelené opatrenia, ktoré budú meniť aj Slovensko. Podľa Timmermansa je to príležitosť pre našu krajinu, ktorá môže investovať do zelenej ekonomiky. "Všetci chápu naliehavosť riešenia klimatickej zmeny, Slovensko je v jedinečnej pozícii, môže byť lídrom a ukázať zvyšku Európy, že môže vytvoriť nový udržateľný priemysel," dodal.

Európska únia týmito opatreniami myslí najmä na mladých ľudí. "Nastal čas, aby sme ukázali solidaritu a rozmýšľali o ich budúcnosti," uviedol výkonný podpredseda eurokomisie s tým, že mladí by sa mali viac angažovať aj v politike.

Transformácia bude nákladná

Má na tieto zmeny ale Európska únia dosť peňazí? "Transformácia bude niečo stáť, je nákladovo náročná, ale výsledok bude v nižších cenách energií a aj v spoľahlivejších energiách," spresnil. Pri transformácii na zelenšie energie budeme potrebovať zemný plyn a v istom percente aj jadrovú energiu. Členské štáty sa však rozhodujú samé, aký energetický mix si zvolia. "Buďte racionálni, urobte si výpočty. Vždy je to národné rozhodnutie," dodal.

Krajiny postupne menia svoje politiky, každá totiž trpí klimatickou krízou. Zažívame extrémne prejavy počasia, teploty, suchá aj intenzívne dažde. Timmermans je toho názoru, že každá krajina už chápe, že niečo treba robiť. Pokiaľ ide o veľké firmy aj tie už idú zelenším smerom, tie menšie chce EÚ podporiť. Malými krokmi však môže k zmene podľa Timmermansa prispieť každý, a to využívaním verejnej dopravy namiesto auta, rozmýšľaním nad tým, čo kupujeme i triedením odpadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok