Výška platu závisí od vzdelania aj praxe. V akých odvetviach boli najväčšie rozdiely?

TA3
4.2.2022 07:54

Desatina ľudí videla vlani na výplatnej páske menej ako 800 eur, ďalšia desatina mala viac ako trojnásobok. Zisťovali sme, v akých odvetviach sú najvýraznejšie platové rozdiely a okrem konkrétnych čísel sme sa pozreli aj na to, čo s najväčšou pravdepodobnosťou v súvislosti s vývojom platov ukáže budúcnosť. Rozprávali sme sa s Ivanou Molnárovou, riaditeľkou portálu Profesia.sk.

Platový median v hrubej mzde na Slovensku je na úrovni 1288 eur. "Najväčšia skupina, ktorá zarába, zarába túto čiastku," povedala Molnárová. Najnižšou čiastkou na škále je 800 eur a najvyššou 2450. Vyplýva z toho, že desať percent ľudí zarába menej než 800 eur a rovnako desať percent zarába nad 2450 eur. 

"Minulý rok bol veľký dopyt po ľuďoch v rámci informačných technológií a priemerný plat tam rástol výraznejšie, ako v iných odvetviach," vysvetlila Molnárová. Zaujímavosťou minulého roka podľa nej bolo, ako pandémia ovplyvnila platy v cestovnom ruchu. "Ak sme sa pozreli na jednotlivé sektory, tak platy v cestovnom ruchu rástli najrýchlejšie," priblížila Molnárová. Jedným z faktorov, ktoré to zapríčinili, bol podľa nej strach zamestnancov vrátiť sa do tejto sféry ohrozenej pandémiou.

Mnoho zamestnancov cestovného ruchu odišlo do sektoru výroby, kde je oveľa istejšia situácia, ľudia majú lepší plat, ktorý je pravidelný a odvody sa odrazia na nemocenskej alebo na dôchodku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok